середа, 19 серпня 2020 р.

Інформаційна виставка"ДЕЩО ПРО СВЯТО СПАСА"

 СПАС - Свято Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, народно-християнське свято святкується 19 серпня. Припадає на Успінський піст або Спасівку, проте цього дня дозволяється споживати рибу, олію та вино. Це свято ми святкуємо саме тоді, коли дозрівають плоди. У цей період Христос показується в преображенні як Бог, який прийшов освятити і спасти людину. Святкуванням Преображення Церква сповідує по'єднання у Христі двох начал — людського і Божого. Преображення Христа полягало у явленні Його як Божества у природі людській. Відповідно до Івана Злотоустого, Преображення відбулося, «щоб показати нам майбутнє преображення єства нашого і майбутнє Своє пришестя на хмарах у славі з ангелами».

Традиційно на Буковині до святкування Яблучного Спаса починають готуватися за 2 тижні. У цей період не можна вживати яблука. Така заборона особливо стосується жінок, оскільки вважається, що в такому випадку вона приймає на себе гріх праматері Єви. Також не варто відганяти і вбuвати комах. Якщо муха сіла на руку 2 рази – це провіщення успіху і благополуччя.
Існує повір’я, що в сам день Яблучного Спаса усі яблука мають особливі чудодійні властивості. Тому господині святять усі фрукти, готують різні страви з яблуками, роблять заготовки на зиму. Люди вірять, що бажання, загадане перед тим, як відкусити шматочок яблука, обов’язково збудеться.
Ще однією традицією є передбачення, якими будуть майбутня осінь та зима. Сухий день обіцяє суху осінь, дощі в цей день провіщають дощову осінь, а ясне сонце говорить про сувору майбутню зиму.
Відділ абонемента ФОЮ ЧОУНБ ім. М.Івасюка пропонує користувачам інформаційну виставку "ДЕЩО ПРО СВЯТО СПАСА". Виставка презентує дослідження науковців, етнографів та фольклористів, щодо народних звичаїв святкування Спаса в Україні і, зокрема, на Буковині. Розрахована на широке коло користувачів.




.

Немає коментарів:

Дописати коментар