пʼятниця, 2 липня 2021 р.

Ювілейна виставка «Новеліст, повістяр і романіст Петро Панч» (До 130-річчя від дня народження П.Й. Панча, українського письменника, лауреата Національної премії ім. Т. Шевченка)

До 130-річчя від дня народження письменника у відділі абонемента філії підготовлено  ювілейну книжкову виставку «Новеліст, повістяр і романіст Петро Панч».   Широкому колу користувачів пропонуються твори відомого письменника, літературно-критичні статті, спогади сучасників. 

Петро Йосипович Панч (справжнє прізвище — Панченко; 4 липня 1891, Валки — 1 грудня 1978, Київ)- український письменник, автор оповідань «Рідна земля», «Гнів матері», книг фейлетонів «Зозуля», «Кортить курці просо».  

Свої перші твори опублікував тоді, коли йому було вже тридцять років, маючи за плечима чималий життєвий багаж. Нариси, оповідання, фейлетони, «житні етюди», що почали  з’являтись на сторінках періодичних видань  мали псевдонім «Максим Отава». В 1935 року вийшов перший роман під назвою «Облога ночі», 1954-го — роман «Гомоніла Україна».

Петро Панч невтомно працював, писав, підтримував розвиток української літератури у лавах Спілки письменників та літературних угрупувань «Плуг», ВАПЛІТЕ, ВУСПП.  За роман «На калиновім мості» письменник нагороджений  Шевченківською премією. Основна тема творчості – історико-революційна, становлення особистості в умовах війни, революції і соціалістичного будівництва. Твори перекладені на багато іноземних мов.

Творчість для дітей — окрема сторінка в доробку письменника. Ще 1922 року він написав невеличкий етюд «Свистуни», а в 1924 році в журналі «Червоні квіти» з'явилося оповідання «Портрет». У 1930-х роках Петро Панч і далі пише для дітей і про дітей: «Малий партизан», «Син Таращанського полку», а також «Гиля, гуси», «Вовчий хвіст», «Будемо літати» (1935). Пізніше — «Гарні хлопці» (1959), «Для вас і про вас» (1965) тощо.

Письменник багато працював, писав, брав участь у розвитку Спілки письменників. Збірка статей та етюдів-спогадів «Відлітають журавлі» стала останньою. Нею письменник попрощався зі своїм читачем. 1973-й поставив у творчості Петра Панча крапку. Похований на Байковому кладовищі.

Пропонуємо познайомитись з творами письменника.









Немає коментарів:

Дописати коментар