середа, 13 жовтня 2021 р.

Виставка - ознайомлення "Світиться Покрова яскравіше світла"

13 жовтня  читальний зал ФОЮ запропонував  своїм  користувачам  виставку – ознайомлення «Світиться Покрова яскравіше світла».

Одним з найбільших свят Православної церкви  є Покров Пресвятої Богородиці. Щорічно його відзначають 14 жовтня.

Вважається, що святу Покрови передували чудові події, які відбулися в 10 столітті. У 910 році під час облоги Константинополя мусульманськими загарбниками Андрію Юродивому з'явилася Богоматір у супроводі Іоанна Хрестителя та Іоанна Богослова. Свідками даного зішестя Марії на землю були люди, які молилися про звільнення міста. Храм осяявся яскравим світлом, а Матір Божа зняла з голови хустку і як би накрила їх, а після чого зникла. Наступного дня загарбники відступили від Константинополя. Молитви віруючих дарувати диво були почуті.

Для наших предків свято Покрови часто символізувало прихід зими. До цього худобу не виганяли на пасовища і збирали пізній урожай. Після закінчення збору врожаю починалася пора гулянь. Люди збиралися на домашніх посиденьках, відправлялися один до одного в гості. Молодь збиралася на вечорницях.

У день Покрови спалювали старий одяг. Вважалося, що це допоможе позбавити будинок від нещасть, а тіло – від хвороб. Також господині змагалися у своїх кулінарних уміннях. На стіл подавали щедрі частування. Обов'язковими були млинці, короваї і булочки, якими роздавали милостиню. У цей день вперше розпалювали піч і кидали в полум'я гілки плодових дерев. Таким чином в будинок залучали благополуччя і достаток.






Немає коментарів:

Дописати коментар