вівторок, 23 січня 2024 р.

Година поезії «Захід, схід – одна країна, то Соборна Україна» - до Дня Соборності України

 

«На тихій мирній Буковині

І на буремному Донбасі

Є цінності навік єдині:

Нести любов – завжди на часі…»

Марина Провоторова

 День Соборності України — державне свято України, яке відзначають щороку 22 січня в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році на Софійському майдані в Києві. Актом Злуки  стверджувалось об'єднання двох тодішніх держав, що постали на уламках Російської і Австро-Угорської імперій в єдину соборну Українську державу, яка відтоді ставала гарантом загальнонаціональних інтересів українців. Століттями розірваний український народ визволився з неволі і возз'єднався на своїй землі в єдиній Українській державі.
День Соборності України у відділі обслуговування юнацтва вирішили відзначити неформальним заходом  - годиною поезії  «Захід, схід – одна країна, то Соборна Україна». На захід запросили представниць заходу і сходу України поеток Олену Логінову та Марину Провоторову. Нажаль, через хворобу Марина Провоторова не змогла бути присутньою у бібліотеці, але, завдяки сучасним технологіям, старшокласники Чернівецького ліцею № 3 медичного профілю та Чернівецької гімназії № 18 отримали можливість почути і побачити поетку.
Модераторка заходу Ірина Хліповська розповіла учням про поетичну, волонтерську та творчу діяльність обох мисткинь та запропонувала до перегляду кліп фронтмена гурту «Mentol» Кирила Провоторова «Поки ти спиш». В кліпі використані фотографії зруйнованого міста Сєвєродонецьк, рідного міста Марини Провоторової. А далі прозвучали вірші, присвячені рідному дому у виконанні авторки Марини Провоторової та акторки Марії Гончар.
Як відгук на почуту поезію, Олена Логінова зачитала вірш – присвяту «Марині Провоторовій і всім неймовірним українкам, які мріють про повернення додому».  Щемливим акордом відгукнулися в серцях присутніх поетичні рядки, присвячені нашим захисникам та захисницям. Бібліотекарки Валентина Кухлій та Марина Ращик створили кліп на поезію Олени Логінової «Дими війни», який запропонували увазі глядачів.
Співзвучними мотивами у творчості обох поеток прозвучали вірші про кохання у виконанні обох авторок.
Захід торкнувся душі кожного з присутніх (серед яких були чернівчани та діти - ВПО ) і вселив надію на Перемогу та звільнення окупованих земель.
За влучним висловом головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного : «Сьогодні ланцюг Соборності – це лінія фронту, на якій тисячі українських солдатів об`єдналися в битві за Незалежність і Свободу. І ми знаємо, що з нашими воїнами бореться вся Україна. Наша єдність – наша зброя!».





















Фото: Крістіна Мацків







Немає коментарів:

Дописати коментар