четвер, 28 квітня 2022 р.

Історико-етнографічний екскурс «Традиції і краса буковинського Великодня»

Повномаштабна війна росії проти українського народу обумовила зростання ролі культурних феноменів, які дають змогу українцям задекларувати свою унікальність та неповторність. Для кожної етнічної спільноти таким феноменом є традиційна обрядовість та звичаєва культура. Тому не дивно, що у дітей та юнацтва  посилюється інтерес до традицій нашого народу.

Відповідаючи на запит учнів та вчителів Чернівецького ліцею №3 медичного профілю відділ абонемента ФОЮ 27 квітня влаштував історико-етнографічний екскурс «Традиції і краса буковинського Великодня».

Великдень  на Буковині, як і по всій Україні, традиційно вважається одним із найбільших свят календарного року.  З ним пов’язано чимало традицій, ритуалів і символів.  Про найважливіші атрибути Великодніх свят у буковинців розповіли завідувачка відділу «Буковинська діаспора» Чернівецького обласного краєзнавчого музею Оксана Пелех та молодша наукова співробітниця відділу природи ЧОКМ Тетяна Никирса. Науковиці відкрили старовинні секрети приготування ритуальних страв: випечення паски (бабки), прикрашання великоднього яйця (писанки, крашанки, галунки) та повідали повір’я, пов’язані з цим дійством. Неабияку цікавість  у підлітків викликали старовинні артефакти з фондів музею (вишиванки, гердани, крисаня, великодні листівки і т.і.), вік яких сягає понад сто років.

Всі присутні висловили бажання  продовжувати пізнавальні екскурси у багате минуле рідного краю.
















 





Немає коментарів:

Дописати коментар