середа, 15 липня 2020 р.

Інформаційне нагадування "Яким був перший крок до Незалежності?" до 30 річчя від дня прийняття (1990) Верховною Радою УРСС Декларації про державний суверенітетУкраїни.


16 липня 1990 року Верховна Рада УРСР ухвалила доленосний документ - прийняла Декларацію про державний суверенітет України, яким визначені основи державного, політичного, економічного ладу та підкреслені самостійність і суверенітет України.
За прийняття цієї Декларації проголосувало більш ніж 98% депутатів тодішньої Верховної Ради.

 При прийнятті Декларації про державний суверенітет України влітку 1990 року ВР УРСР керувалася волею народу України, прагненням створити демократичне суспільство та  мала на меті утвердити суверенітет і самоврядування народу України.
Одним із головних положень Декларації було положення про громадянство: " Громадяни всіх національностей становлять народ України".
Декларація проголошувала економічну самостійність України, право безпосередньо реалізувати відносини з іншими державами, укладати з ними договори і обмінюватися дипломатичними, консульськими, торговельними представництвами і стала планом, дороговказом до здобуття незалежності України.
До 30-річчя від дня проголошення Декларації про держааний суверенітет України у відділі абонемента філії  представлено виставку: "Яким був перший крок до Незалежності?".
На виставці запропоновані Декларація про державний суверенітет України, Конституція України, історичні документи, посібники, підручники з історії України, правознавства та довідкова література.


Немає коментарів:

Дописати коментар