понеділок, 30 листопада 2020 р.

Ювілейна виставка "Марк Твен - біографія, цікаві факти, досягнення"-до 185-річчя від дня народження Марка Твена (1835 – 1910)

Марк Твен (справжнє ім'я: Семюель Ленгхорн Клеменс (30 листопада 1835 Флорида, штат Міссурі — 21 квітня 1910, Реддінг, штат Коннектикут) — американський письменник, гуморист, сатирик, публіцист, видавець.

Ювілейна виставка з нагоди 185-річчя великого американського письменника, що створена відділом відділу абонемента ФОЮ,  пропонує користувачам твори Марка Твена, видані в друкованому та аудіо форматах, біографічні видання, критичні матеріали, методичні рекомендації, світлини. 

Вільям Фолкнер писав, що він був «першим по-справжньому американським письменником, і всі ми з тих пір — його наступники», а Ернест Хемінгуей писав, що "вся сучасна американська література вийшла з однієї книжки Марка Твейна, котра називається «Пригоди Гекльберрі Фінна».

Найбільшим внеском Твена в американську й світову літературу вважається роман «Пригоди Гекльберрі Фінна». Також великою популярністю користуються «Пригоди Тома Соєра», «Янкі з Коннектикуту при дворі короля Артура» і збірник автобіографічних оповідань «Життя на Міссісіпі». Марк Твен починав свою кар'єру з невибагливих гумористичних куплетів, а закінчував повними тонкої іронії нарисами людських звичаїв, гостро сатиричними памфлетами на соціально-політичну тематику і філософсько-глибокими й при цьому доволі песимістичними роздумами про долю цивілізації.

 Отримавши визнання й популярність, Марк Твейн багато часу приділяв пошуку молодих літературних талантів і допомагав їм пробитися, використовуючи свій вплив і придбану ним видавничу компанію.

Твен захоплювався наукою та науковими проблемами, дружив з Миколою Теслою. Технічні подробиці, які наводяться в романі «Янкі з Коннектикуту при дворі короля Артура», свідчать про знайомство Твена з досягненнями сучасної йому науки.

Час від часу деякі твори Твена заборонялися американської цензурою з різних причин. В основному це пояснювалося активною громадянською та соціальною позицією письменника.

 Виставка розрахована на учнівську і студентську молодь, вчителів та всіх, хто цікавиться творчістю Марка Твена.





Немає коментарів:

Дописати коментар