вівторок, 3 листопада 2020 р.

Інформаційне нагадування «Якби ви знали, як слово проситься із вуст!» до Дня української писемності та мови.


9 листопада в Україні  відзначають День української писемності та мови. Цей день встановлений указом Президента 6 листопада 1997 року.

За православним календарем це день вшанування пам'яті преподобного Нестора Літописця - послідовника творців слов'янської писемності Кирила та Мефодія. Дослідники вважають, що саме з Нестора-літописця й починається писемна українська мова. Всесвітню славу принесла праця всього життя Нестора, котрий взяв участь у літописанні Київської Русі й залишив світу неоціненний скарб – «Повість минулих літ».

Українська мова входить до великої сім’ї індоєвропейських мов, а в цій сім’ї до слов’янської групи мов, а саме східнослов’янської підгрупи.

Вона є однією з старописемних мов індоєвропейської родини.  Успадкувавши  давньоруську писемність, продовжувала розвивати традиції літературної мови Київської Русі. Українська  мова систематично поповнювалася народнорозмовними елементами. Так утворилася староукраїнська книжна мова , яка вживалася переважно в ділових документах і наукових творах. Розвивалася й жива мова українського народу. Це підготувало грунт для виникнення нової літературної української мови на народній основі. Виникла вона на основі говорів Середньої Наддніпрянщини, увібравши чимало елементів інших говірок.

Поява в кінці 18-го століття «Енеїди» Івана Котляревського започаткувала нову українську літературну мову. Долучилися до розвитку літературної мови Тарас Шевченко, Леся Українка, Іван Франко, Михайло Коцюбинський. Борис Грінченко та ін.

Не маючи державності, Україна не могла повною мірою забезпечувати розвиток своєї мови. Мало того: в Австро-Угорщині та Московській імперії, до складу яких належала Україна, українське друковане слово просто заборонялося. У 20-і роки ХХ ст. почалося відродження української культури. Українська мова стала мовою освіти, науки, офіційного мовлення. Пізніше, починаючи з 30-х років і майже до кінця століття, українська мова знов витісняється з активного вжитку.

1 січня 1990 р. набуває чинності Закон про мови в Українській РСР, де вперше йдеться про надання українській мові статусу державної. Пізніше, з набуттям незалежності, цей статус підтверджений і статтею десятою Конституції України.

Сьогодні українська мова посідає важливе місце в житті суспільства. Вона належить до числа найрозвиненіших мов світу, за звуковими особливостями є однією з наймилозвучніших. За числом носіїв наша мова входить до першої двадцятки світових мов. Нею говорять не лише в Україні, а й на всіх континентах, куди доля закинула наших земляків.

 Важливо, щоб саме суспільство і влада усвідомлювали необхідність відповідної державної мовної політики. Як писала геніальна Ліна Костенко: «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову». А Іван Огієнко свого часу писав: «Поки живе мова − житиме й народ».

Відділ абонемента ФОЮ  пропонує своїм користувачам достатньо великий вибір літератури  для досконалого опанування сучасної української мови. Запрошуемо до бібліотеки! 

Вивчаймо нашу мову! Пишаймося нею!




Немає коментарів:

Дописати коментар