середа, 20 січня 2021 р.

Тиждень математики. Інформаційна пропозиція«Чи потрібна мені математика»(до року математичної освіти в Україні)

 

 


За результатами PISA-2018 в Україні найгірші дані в освіті з математики, тому 2020- 2021 навчальний рік  оголошено Президентом Роком математики . Його мета - активізувати розвиток математичного мислення  молоді. У наш час математичне мислення знайшло застосування у різноманітних сферах людської діяльності – від медицини й IT до філології. Останнім часом запити суспільного виробництва стимулюють створення нових математичних теорій: теорії автоматів, теорії ігор, теорії оптимального управління і т.д. Математика є не тільки засобом розв’язання прикладних задач, універсальною мовою науки, але й елементом загальної культури. Тому математичну освіту слід розглядати як важливу складову в системі підготовки сучасного фахівця.

Для всіх , хто цікавиться математикою, її історією бібліотека для юнацтва пропонує скористатися  наступними книжковими виданнями :

Бенджамін А. Магія математики .Як знайти x і навіщо це потрібно. / Артур Бенджамін ; Пер. з англ. М. Гоцацюк . — К. : Вид. група КМ-БУКС, 2018. — 360 с.

Магія математики - це підручник з математики, який ви хотіли б мати в школі. Використовуючи чудовий асортимент методів - від прикладів з кульками морозива до вимірювання гір і створення чарівних квадратів, ця книга охоплює основні математичні сфери, включаючи арифметику, алгебру, геометрію та обчислення, плюс числа Фібоначчі, нескінченність і, звичайно, математичні магічні трюки. Артур Бенджамін, відомий в усьому світі як "математичний чарівник", поєднує математику та магію, щоб зробити предмет веселим, привабливим і однаково легким у розумінні як для фанатів математики, так і для тих, кого вона лякає.

Гарднер М. Математические чудеса и тайны.Математические фокусы и головоломки. -М.: Наука, 1986.- 128 с. с.

 Книга відомого американського популяризатора науки Мартіна Гарднера, присвячена логічним та математичним парадоксам і фокусам.  Книга розрахована  для щколярів , вчителів , студентів та на  широкий круг читачів.

 Жмудь Л.Я. Пифагор и его школа. М.: 1990. - 188с.

Книга присвячена одній із найбільш цікавих проблем ранньої грецької культуры - піфагорійському питанню. Автор знайомить читача с життям та діяльністю Піфагора, політичною практикою піфагорійського суспільства. Особливе місце в книзі приділено науковим заняттям ранніх піфагорійців та їх внеску в розвиток  давньогрецької математики, фізики, астрономії та біології. Книга розрахована  для школярів , вчителів та студентів.

 Кованцов, М.І. Математична хрестоматія. Алгебра і початки аналізу .-К.: Радянська школа,1977.- 215 с.

 Канвою книжки є історія алгебри з найдавніших часів.Це не підручник і не посібник з алгебри. Тут немає докладних означень і розгорнутих доведень. Хрестоматія має лише настроїти читача на те, щоб далі він вдався до підручників і посібників.  Часом автори примушують читача від наших днів повертатися до давнини, від стародавніх часів переноситись до середньовіччя і т.д. Серйозне перемежовуються із смішним, текст — із задачами, несподіваними запитаннями.       Книга розрахована  для школярів , вчителів та студентів.

Конфорович А.Г. Колумби математики. Худ. оформлення П.Крисаченко.-Київ: Рад. Школа, 1982.- 223 с.   

У книжці розповідається про життя і творчість найвидатніших математиків з часів Стародавньої Греції до початку XVIII століття. Короткі підсумкові зауваження та довідки про математиків, яким не присвячено окремих нарисів, допоможуть зрозуміти наступність математичних ідей, побачити глибокі звязки в творчості вчених різних часів і народів. Книга розрахована  для школярів , вчителів та студентів.

 Конфорович, А. Г.Кентаври Уранії  : художні оповіді про математику / А.Г. Конфорович, М.О. Сорока. - К. : Грамота,2005. - 144 с.

Без числа немає математики, а без математики- цивілізованого життя. Про родовід числа та про розвиток математичної думки від палеоліту до наших днів розповідає книга відомого вченого та письменника. Книга розрахована  для школярів , вчителів та студентів.

 Лойд, Сэм.Математическая мозаика. М.: РИПОЛ,1995.- 311.с.

Збірник математичних задач та головоломок, що належать перу одного з основоположників цікавої  математики, класику цього жанру Сэму Лойду, містить найкращі  його задачі. Книга дасть задоволення   всім любителям цікавої математики.

 Перельман Я. Жива математика. Математичні розповіді та головоломки.- Тернопіль :Навчальна книга –Богдан,2019. -240 с.                                                                                                                             Книга «Жива математика» всесвітньо відомого популяризатора науки Я.І. Перельмана написана однією з останніх у його серії книг, присвячених захоплюючій науці. Однак після цього вона розглядалася автором як своєрідний вступ до цих книг. Складаючись з великої кількості різнорідних головоломок, цікавих оповідок та практичних порад, що мають математичну основу, книга відкриває завісу до деяких універсальних методів міркувань, характерних для математики як науки. Для читання книги не передбачається жодної спеціальної підготовки.

 Строгац С. Екскурсія математикою. Як через готелі, риб, камінці і пасажирів зрозуміти цю науку .-К.: Наш формат,2019.-255с.

Математика — це не прісний набір формул. Вона скрізь, якщо знати, куди поглянути. Як розгледіти синусоїди у смужках зебри? Що таке «математика матраців»? Як кидки в баскетболі пояснюють основи лічби? У цій книжці автор проведе математичну екскурсію: від рівня садочка до університетського, даючи можливість будь-кому розібратися в цьому предметі й полюбити його. Книжка для найширшого кола читачів, всіх, хто любить математику або навпаки не розуміє її, для батьків, викладачів.

Ці та інші книги з питань математики ви зможете отримати у фондах філії обслуговування юнацтва ЧОУНБ ім. М. Івасюка (вул.Головна ,14 та вул.Головна ,128). Запрошуємо до читання!










 

 

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар