вівторок, 11 травня 2021 р.

Виставка світлин «Мандрівки Володимира Івасюка Польщею» (До Дня Європи)



15 травня 2021 року
знову  в Україні відзначають День Європи. Чернівецький обласний  меморіальний  музей Володимира Івасюка  запропонував  користувачам філії обслуговування юнацтва  зануритися у світ подорожей композитора Володимира Івасюка чарівним куточком Європи, багатим на історію, традиції та звичаї, – Польщею.

 Олена Горобієвська, науковий співробітник Чернівецького обласного меморіального музею Володимира Івасюка розповідає, що автор «Червоної рути» захоплювався фотосправою і був талановитим фотомайстром.  Під час мандрівок залишав усі події на фотоплівці.  У фондах Чернівецького обласного меморіального музею Володимира Івасюка є понад 3 тисячі фотографій  кінця 50-х, 60-х і найбільше 70-х років, половина з них – це подорожі композитора та його родини Україною, Польщею, Росією, Прибалтикою, Грузією, Вірменією. До уваги користувачів бібліотеки – виставка світлин  «Мандрівки Володимира Івасюка Польщею», до якої Володимир Івасюк поїхав у 1974 році, у складі групи представників радянської пісні на Міжнародному фестивалі пісні в Сопоті (ПНР), взявши із собою свою сестру Галину.

 Володимир отримав запрошення від Богдана Білецького з міста Щеціна – товариша, якого можна побачити на багатьох світлинах. Він знайомить Володю і Галю з усіма визначними місцями Польщі: ратушею Головного міста у Гданську, імпозантним середньовічним замком, побудованим на честь Діви Марії, у Марієнбурзі, музеєм «Замок у Марльборку», найбільшим гітлерівський концтабір Освенцімом, центральною площею міста Кракова – Площею Ринок,  Маріацьким костелом та перлиною Кракова - Вавельським замком.

 Богдан Білецький, Софія Ротару, Володимир Івасюк сфотографувалися на згадку біля ратуші Головного міста у Гданську – побудованої у ХІV – ХV століттях у готично-ренесансному стилі.

 Фестиваль у Сопоті почався 21 серпня 1974 року у знаменитій Лісній опері. Композитор відвідує усі репетиції впродовж трьох днів. А згодом  Софія Ротару, зодягнена в буковинський народний стрій, виконала «Водограй».   Підсумком виступу була друга премія й велика популярність у поляків. Із успіхом Володимира Івасюка привітав композитор Мирослав Скорик.

 У  серпні 1977 року  пісня Володимира  «У долі своя весна» знову лунала на Сопотському міжнародному фестивалі, правда, вже без присутності автора, але у виконанні  Софії Ротару.

 На Польщі подорожі композитора не завершилися, але це була єдина мандрівка за кордон автора «Червоної рути».

 Виставка розрахована на широке коло шанувальників творчості Володимира Івасюка, всіх, хто цікавиться історією культури Буковини. Переглянути рідкісні світлини з фондів Чернівецького обласного меморіального музею Володимира Івасюка можна  з 11 по 28 травня у відділі абонемента ФОЮ ЧОУНБ ім. М. Івасюка за адресою: в. Головна, б. 128.

 


















 

Немає коментарів:

Дописати коментар