пʼятниця, 21 травня 2021 р.

Інформаційна пам'ятка - засторога"Коли ще не хвороба, але вже й не здоров’я"

 Синдром хронічної втоми — патологічний стан, який проявляється у вигляді хронічної втоми, яка триває не менше ніж 6 місяців та призводить до когнітивних труднощів. За словами фахівців СХВ може виникнути навіть у дітей 10-12 років.

Відділ абонемента філії пропонує вам дослідження проблеми, яку підготували студентка 5 курсу БДМУ Бранашко Ксенія, доцент кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб БДМУ Шупер В.О.,асистент кафедри фізичної реабілітації, ерготерапії та домедичної підготовки ЧНУ Шупер С.В.

Найскладніше визнати, що ти чергова людина, яка потрапила під вплив рутини робочого процесу.

Безпричинна втома, коли тільки прокинувся? Це через зміну погоди! Мінімум оточення? У наш час довіра - це виняток, а не правило! Дратівливість і страх перед нововведенням? Черговий раз не виспався!

Прикро, та все це перші відмовки для того, щоб відстрочити основний діагноз, який за Міжнародною класифікацією хвороб визначається наступним чином: «Вигорання - це синдром, як результат хронічного стресу на робочому місці, який не був успішно усунутий». Саме так, наші «дрібні» хвилювання переросли у затяжний етап, що характеризується: почуттям нестачі енергії; підвищеною ментальною віддаленістю від своєї роботи або почуттям негативізму чи цинізму, пов’язані з роботою чи навчанням; і зниженою професійною ефективністю.

Крім того, кілька досліджень показали, що пов'язаний з роботою або навчанням стрес зменшує соціальну взаємодію, викликає труднощі з концентрацією уваги, викликає фізіологічний біль та серцево-судинні проблеми, а також посилює психічні захворювання у формі депресії та тривоги. Більше того, стрес, пов’язаний з роботою чи навчанням, пов’язаний із збільшенням днів, коли не присутній на робочому місці, коли зниженням уваги може призвести до збільшення кількості нещасних випадків на робочому місці.

Проте, не потрібно перебільшувати і відразу давати своєму стану назву, яка здається поширеним і вже нормальним явищем у дорослому житті, яке і близько не стоїть з дитячими тепличними умовами. Вигорання може бути наслідком невпинного стресу, але це не тотожні поняття. Стрес, за великим рахунком, це коли всього занадто багато: занадто багато тисків, які вимагають від вас занадто багато фізичного та психічного напруження. Однак, стресовані люди все ще можуть уявити, що якщо вони зможуть просто взяти все під свій контроль, то почуватимуться краще.

Вигорання навпаки характеризується недостатністю чогось. Бути «згорілим» означає відчувати себе порожнім і психічно виснаженим, позбавленим мотивації та непосильними вимогами. Люди, які переживають вигорання, часто не бачать надії на позитивні зміни у своїх постійних проблемах. Якщо стрес стає надмірним, нефізіологічним, розвивається так званий дистрес-синдром, здається, що ви тонете у своїх обов’язках. Вигорання - це відчуття, що ви пересохли. І хоча, зазвичай, усвідомлюєте, що зазнаєте сильного стресу, ви не завжди помічаєте вигорання, коли воно трапляється. Той, хто почувається перевтомленим та недооціненим, ризикує перегоріти - від працьовитого офісного працівника, який роками не відпочивав, до, образно кажучи, розгубленої мами, яка сидить удома, доглядає за дітьми, робить безкінечні домашні справи і занадто рано вичерпала свою наснагу на нові досягнення.

Попри те, якщо ви не побачили у всіх цих словах себе, то все-одно зробіть маленьку пам’ятку щодо основних проявів синдрому хронічної втоми та професійного вигорання та простих заходів щодо запобігання цього стану заради своїх близьких, адже це той момент, де ви можете розпочати самодопомогу ще до відвідування лікаря.

Наприклад, соціальний контакт - це протиотрута природи від стресу, а спілкування віч-на-віч із хорошим слухачем - один із найшвидших способів заспокоїти нервову систему та зняти стрес. Вам не потрібно брати на себе тягар іншого, а тільки частково розділити його, тим самим ставши союзником проти невидимого ворога. Людина, під час формування своєї особистості, немов дзеркало, стає відлунням своїх зовнішніх подразників. Тобто ми те, що нас оточує. Тому будьте тим фактором, який створює іншим сонячну погоду навіть у найпохмуріший день. Наявність міцних зв’язків на робочому місці чи в учбовому колективі може допомогти зменшити монотонність та протидіяти наслідкам вигорання. Наявність друзів для спілкування та жартів протягом дня може допомогти зняти стрес від невиконання чи вимогливої роботи, поліпшити якість або просто пережити важкий день. Допоможіть знайти баланс у житті, спрямувати погляди на цінності, що приносять тільки щирі захоплення. Врешті-решт, запропонуйте прогуляти! Поставити тривоги на паузу і добряче поспати (адже, відчуття втоми може посилити вигорання, змушуючи думати нераціонально). Можливо, варто стати командою? Знайти спільні спортивні інтереси, які тонізуватимуть не тільки тіло, але і бойовий дух. Вам - профілактика, а партнеру - фізкультура з лікувальною метою.

 Герберт Фройденбергер ще у 1974 році написав книгу "Вигорання: висока ціна високих досягнень", тим самим ідеально підкресливши необхідність з обережністю ставити собі надвисокі вимоги. Тому, живучі в умовах постійного стресу та постійної надлишкової інформації, слід навчитися делегувати обов’язки, працювати в команді, раціонально планувати відпочинок і вміти розділяти свої хвилювання з близькими. Бережіть себе, тому що «Здоров’я – не все, але все без здоров’я – ніщо» (Сократ).






 

Немає коментарів:

Дописати коментар