вівторок, 22 червня 2021 р.

Виставка-презентація-історичний екскурс «Молоді про війну…» (До Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні)


До Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні відділ абонемента ФОЮ  підготував виставку-презентацію-історичний екскурс «Молоді про війну…». Виставка пропонує юним користувачам неупереджені дослідження вітчизняних та зарубіжних істориків, документи трагічних подій Другої світової війни, спогади тих, хто вижив. Наш обов’язок – навіки зберегти пам'ять про тих, хто здобув перемогу в цій жахливій війні, тих, хто став жертвою смертельних жорен нацизму.

22 червня український народ вшановує світлу пам'ять  мільйонів земляків, життя яких обірвала Друга світова війна. Горем і болем вона увірвалася в кожну українську домівку, кривавою лінією пройшла через кожне серце, кожну долю.

 Цей день для нас наповнений трагічними спогадами і болем. Найкривавіша в історії світу війна принесла українцям незліченні жертви і страждання, масовий терор, смерть та руйнування. Гірка доля не оминула жодну українську родину, війна забрала життя кожного п’ятого українця.

 Ця війна супроводжувалася жорстокістю, масштабними руйнуваннями населених пунктів, знищенням великих груп населення, депортаціями тощо.

 За підрахунками інституту історії України НАН України, в лавах Червоної армії загинуло 3,5–4 млн українців, у партизанських формуваннях — від 40 до 60 тис., у загонах ОУН та УПА — понад 100 тис. Прямі людські втрати України, за оцінками цього інституту, становлять 8–10 млн, демографічні — 10–13 млн осіб. Крім того, великою трагедією для мільйонів українців стала примусова депортація: з України до Німеччини й інших країн вивезли від 2,4 до 2,8 млн мирних громадян. Ця цифра становила майже 80% від усіх радянських людей, депортованих нацистами.







Немає коментарів:

Дописати коментар