субота, 29 липня 2023 р.

ІСТОРИКО-ЕТНОГРАФІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ «ІСТОРІЯ ЄВРЕЇВ БУКОВИНИ». ЧАСТИНА ДРУГА (В РАМКАХ ЗАГАЛЬНОБІБЛІОТЕЧНОГО ПРОЄКТУ «БІБЛІОТЕКА OPEN AIR»)

У січні 2023 року, відгукуючись на численні прохання користувачів - родин ВПО, працівники ФОЮ ЧОУНБ ім. М. Івасюка організували пізнавально – етнографічну екскурсію в Музей історії і культури євреїв Буковини. Екскурсантів надзвичайно зацікавили культурні традиції, духовні потреби, побут євреїв Буковини. Тому всі висловили одностайне бажання продовжити спілкування з директором музею Миколою Кушніром у форматі публічної бесіди та екскурсії Чернівецьким некрополем.
Отже 28 липня на Єврейському цвинтарі м. Чернівці відбулася друга частина екскурсії, яку пан Микола присвятив традиціям поховання євреїв Буковини. Гості нашого міста дізналися про символіку зображень та надписів на гробівцях та традиції поминання померлих. Надзвичайно цікавою виявилась традиція покладання невеликих камінців на могили в пам’ять про померлих під час виходу євреїв з Єгипту. Екскурсанти відвідали могили євреїв - визначних діячів Буковини, які внесли великий вклад у розвиток міста та його культури; могили воїнів-євреів, які загинули під час першої світової війни; могили жертв єврейських погромів; пам’ятник євреям, які загинули у роки геноциду під час другої світової війни. Кожний етап подорожі пан Микола супроводжував детальною проникливою розповіддю про життя та діяльність людей, які знайшли спочинок на єврейському кладовищі. На могилі відомого єврейського письменника Е. Штейнбарга прозвучала байка мовою їдиш. Микола Кушнір запросив долучитися до екскурсії кандидатку історичних наук, доцентку кафедри історії України ЧНУ ім. Ю. Федьковича Ганну Скорейко. Цікавим доповненням до екскурсії стала розповідь пані Ганни про те, як на Буковині переплелися між собою традиції та обради євреїв та християн. А діалог фахівців-істориків про те, чому на єврейському кладовищі можна знайти хрести та поховання мусульман викликав у гостей шквал запитань про причини антисемітизму та холокосту. Отже спілкування з істориками буде продовжено під час наступних екскурсій та лекторіїв.
 














Немає коментарів:

Дописати коментар