вівторок, 19 вересня 2023 р.

Бенефіс книги «Енеїда» І. Котляревського – перша ластівка нової української літератури» (до 225-річчя із часу видання «Енеїди» І. Котляревського (1798))

«Енеїда» — українська бурлескно-травестійна поема, написана українським письменником Іваном Котляревським, заснована на сюжеті однойменної класичної поеми римського поета Вергілія. ЇЇ видання засвідчило початок нової доби: національного відродження і зародження нової української літератури.

Як і оригінал, сюжет описує пригоди троянського отамана Енея, проте у викладі Котляревського вони подаються в антуражі тогочасної української культури. Після зруйнування батьківщини ворогами, Еней разом зі своїм козацьким військом шукає місця, де зміг би заснувати майбутню імперію. У його поневіряння втручаються боги, намагаючись хто допомогти, а хто завадити його подорожі.

19 вересня у відділі обслуговування юнацтва ЧОУНБ ім. М. Івасюка відбувся бенефіс книги «Енеїда» І. Котляревського – перша ластівка нової української літератури» з нагоди 225-річчя із часу видання «Енеїди» Котляревського.

Костик Василь Васильович, фольклорист, доцент кафедри української літератури ЧНУ ім. Ю. Федьковича розпочав захід розповіддю про маловідомі факти з біографії Івана Котляревського та обставини першого видання його визначного твору. Продемонстрував старшокласникам Чернівецької гімназії №20 раритетне видання «Енеїди» Вергілія та видання «Енеїди» з власної колекції. Викладач порадив підліткам під час вивчення твору звернути увагу на деталі українського фольклору та народні традиції і звичаї, які використав автор під час написання поеми. Василь Васильович заохотив учнів до читання української класики.

Родзинкою заходу стали листівки з фонду Чернівецького обласного художнього музею, презентовані завідувачкою відділу науково-освітньої роботи ЧОХМ Курущак Ларисою Миколаївною. Вони були подаровані музею Калиною Гузар-Угрин (племінницею Любомира Гузара, патріарха-предстоятеля УГКЦ). За допомогою мультимедійної презентації Лариса Миколаївна продемонструвала гімназистам картину вирізьблену на дереві за мотивами «Енеїди» та екслібрис на одному з видань поеми. Також підлітки мали можливість побачити пам’ятники Івану Котляревському, встановлені в різних містах України. На закінчення свого виступу співробітниця музею наголосила на тому, що будь-яка книга результат тісної співпраці багатьох людей: письменників, редакторів, художників та видавців.

Зважаючи на велику актуальність заходів з популяризації української класики, організатори заходу провідний бібліотекар Христина Мацків та бібліотекар Марина Ращик, наголосили на важливості співпраці з навчальними закладами та культурними установами міста.
















Фото: Валентина Кухлій

 

Немає коментарів:

Дописати коментар