понеділок, 27 травня 2024 р.

ЮВІЛЕЙНА ВИСТАВКА "ІСТОРІЯ УКРАЇНИ В ТВОРАХ РОМАНА ІВАНИЧУКА" (ДО 95-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ Р.І. ІВАНИЧУКА (1929 - 2016), УКРАЇНСЬКОГО ПРОЗАЇКА

 

Роман Іванович Іваничук (27 травня 1929, Трач, Косівський повіт, Станиславівське воєводство, Польська Республіка — 17 вересня 2016, Львів, Львівська область, Україна) — український письменник, політичний та громадський діяч, один із організаторів Товариства української мови ім. Шевченка, Народного Руху України, член Спілки письменників України (з 1960), народний депутат України І-го скликання (1990–1994), заслужений працівник культури України.

До 95-річчя від дня народження письменника ВОЮ ЧОУНБ ім. М. Івасюка пропонує ювілейну виставку «Історія України в книгах  Романа Іваничука». Виставка презентує широкий спектр видань історичних творів митця. Серед них роман «Черлене вино» (1977) — про оборону Олеського замку від польських загарбників у 1431—1432 роках у ході так званих «Воєн Свидригайла». Тут чи не вперше в українській літературі змальовано побут середньовічного Львова. Роман «Манускрипт з вулиці Руської» (1979) змальовує картини міського життя кінця XVI — початку XVII ст. у Львові. Обидва книги користуються неабиякою популярністю серед широкого кола читачів. У третьому «львівському романі» «Вода з каменю» (1982) йдеться про Львів початку ХІХ ст. і юність Маркіяна Шашкевича. Наступний роман «Четвертий вимір» (1984) розповідає про одного з учасників Кирило-Мефодіївського братства Миколу Гулака вважають вершинним твором автора. За них у 1985 р. автор удостоївся Державної премії УРСР ім. Т. Т. Шевченка. Після цього вийшов історичний роман «Шрами на скалі» (1987) про стосунки Івана Франка з письменниками угрупування Молодої музи.

На виставці представлені також дослідження творчості Р. Іваничука, тому вона буде цікава учням, тудентам, вчителям та всім, хто любить історичну прозу.







Немає коментарів:

Дописати коментар