середа, 16 жовтня 2024 р.

ЮВІЛЕЙНА ВИСТАВКА «ЖИТТЯ КОРОТКЕ, А МИСТЕЦТВО НЕСКІНЧЕННЕ» (ДО 170-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ОСКАРА УАЛЬДА (1854 – 1900), АНГЛІЙСЬКОГО ПИСЬМЕННИКА, ПОЕТА, ДРАМАТУРГА)

Оскар Фінгал О'Флагерті Вілс Вайлд (16 жовтня 1854, Дублін, Ірландія, Велика Британія — 30 листопада 1900, Париж, Французька республіка) — ірландський англомовний поет, драматург, прозаїк, есеїст, який найповніше втілив у своїй творчості художні принципи англійського естетизму. Основна вимога, яку О. Вайльд та його послідовники висували до мистецтва,— не копіювати природу, а відтворювати її за законами краси, недоступної для повсякденного життя. Не мистецтво відображає дійсність, а життя наслідує мистецтву,— вважав письменник.

У 1880-х роках пробував писати в різних формах, а на початку 1890-х років став одним з найпопулярніших драматургів. Найбільше його пам'ятають за епіграмами, п'єсами та романом «Портрет Доріана Грея». У цьому романі Вайльд утілив свою концепцію людини, в душі якої — і пекло, і рай. Письменник,  широко відомий незвичністю своїх суджень та неординарною поведінкою, проповідував ідеї "нового відродження в англійському мистецтві". У 1888 році побачила світ збірка "Щасливий принц" та інші казки, а в 1891 році О. Вайльд видав оповідання, створені у другій половині 80-х років, об'єднавши їх у збірці "Злочин лорда Артура Севіля та інші оповідання". Цього ж року з'явився роман "Портрет Доріана Грея", книга критичних нарисів "Задуми", збірка чарівних казок "Гранатовий будиночок". У 1894 році вийшла друком книга віршів "Сфінкс". Потім О. Вайльд звертається до драматургії і створює цілу низку п'єс — від стилізованої, написаної французькою "Соломеї" (1891) до побутових комедій "Віяло леді Віндермір(1892), "Жінка, не варта уваги" (1893), "Ідеальний чоловік" (1894) і "Як важливо бути серйозним" (1895). На п'єси Вайльда із захватом відгукується Б. Шоу, вони стають модними, а сам автор здобуває не лише літературний успіх, але й репутацію неперевершеного співбесідника, майстра парадоксів.

До 170-річчя від дня народження письменника ВОЮ ЧОУНБ ім. М. Івасюка підготував ювілейну книжкову виставку «Життя коротке. А мистецтво нескінченне». Виставка пропонує найновіші видання творів видатного письменника, матеріали до його біографії , та літературно-критичні статті. Виставка стане у пригоді учням, студентам, викладачам та всім. Хто любить класичну англійську літературу.





 

Немає коментарів:

Дописати коментар