середа, 16 жовтня 2024 р.

ІНФОРМ-ДОСЬЄ "СТЕПАН БАНДЕРА — ПРАПОР НАЦІОНАЛЬНО-ВИЗВОЛЬНОЇ БОРОТЬБИ" (ДО ДНЯ СТВОРЕННЯ УПА)

Відповідно до позиції ОУН(б) офіційною датою створення УПА вважається 14 жовтня 1942 року. До річниці створення УПА ВОЮ ЧОУНБ ім. М. Івасюка підготував інформ-досьє «Степан Бандера – прапор національно-визвольної боротьби».

На зустріч із старшокласниками Чернівецького ліцею № 8 ім. Тараса Шевченка завітали кандитатка історичних наук, доцентка кафедри політології та державного управління ЧНУ ім. Ю. Федьковича Наталія Нечаєва-Юрійчук та завідувачка відділу науково-освітньої роботи Чернівецького обласного художнього музею Лариса Курущак.

Наталя Нечаєва-Юрійчук розповіла учням про маловідомі факти біографії Степана Бандери, діяльність у підпільній організації, боротьбу,   тюрми , концтабори, відвертий виклик окупантам, принесене в жертву особисте життя, репресовану родину і , врешті, смерть від рук вбивці. 






Головним завданням діяльності Степана Бандери як одного з лідерів Бюро Проводу ОУН було об'єднання всіх етнічних українських земель в єдину незалежну державу.




Авторитет Бандери визнавали й ті, хто боровся проти визвольного руху. Термін «бандерівці» набув фактично офіційного звучання і використовувався в документах Компартії та НКВД. Степан Бандера був реальним та небезпечним для ворогів діячем українського визвольного руху. А водночас він став його символом. 




 


Лариса Курущак продовжила діалог із молоддю про діяльність УПА мовою художніх творів, що зберігаються у фондах ЧОХМ.





Ліцеїсти мали змогу розглянути листівки, створені митцями української діаспори у другій половині ХХ ст., які у художній формі розповідають про життя повстанців.









Це та невидима нитка, яка пов'язувала емігрантів із батьківщиною.

 





Увазі присутніх було запропоновано огляд книжкової виставки «Віч-на-віч із історією: ОУН-УПА»






Фото Аліні Онищенко 





Немає коментарів:

Дописати коментар