четвер, 18 лютого 2016 р.

Урок поліетнічного єднання «Рідна мова: з літопису історії».

    

       Кожного року 21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови, яке було запроваджено у листопаді 1999 року згідно тридцятої сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності.
      Сьогодні у світі існує близько 6000 мов. На жаль, майже половина з них знаходяться під загрозою зникнення. На думку фахівців, це трапляється в тому випадку, коли її перестають, з тої чи іншої причини, вживати та вивчати більше 30% носіїв мови.

        Буковина  ще з XIV століття  називалась  Прикордонням. За часів панування австро-угорців вона здобула славу багатонаціональної. За історію її існування серед населення були євреї, поляки, німці, росіяни, українці, румуни, угорці та інші національності. Євреї були найчисельнішою національністю на Буковині – за австрійських часів тут проживало близько 50 тисяч осіб. Поляки були другими за чисельністю після євреїв.  Також великі общини у місті утворювали німці, румуни, угорці, словаки, вірмени та, звісно ж, українці. Як стільки народностей, кожна зі своєю мовою, звичаями та вірою, співіснували на невеликій території, для істориків і досі залишається загадкою.
      Хоча і донині місто Чернівці залишається колискою для багатьох націй. Тут працює Румунське консульство, організовані німецьке, польське, єврейське товариства, відкриті  румунська та єврейська школи.
    18 лютого, напередодні  Міжнародного дня рідної мови, в читальному залі філії обслуговування юнацтва ЧОНУБ ім. М.Івасюка  відбувся урок поліетнічного  єднання «Рідна мова:  з літопису історії». Для старшокласників ліцею №1 та ЗОШ №34 про історію та розвиток  української  та польської культур  на теренах області  вели розмову кандидат філологічних наук, викладач кафедри історії та культури української мови філологічного факультету ЧНУ Криштанович Оксана Василівна та викладач польської  мови гімназії №3 Ушакова Люція Людвігівна. З захопленням  учасники  заходу зустріли виступ  учениці гімназії № 3 Анастасії Криштанович  з поезією польського поета Ю.Тувіма «Пташине радіо».
      Презентацію книжкової виставки «Мова – народу Берегиня, перлина, скарб його життя», яка продемонструвала  видання з фондів бібліотеки  на різних мовах, провела завідуюча відділом Ольга Ротлендер.
         Захід дозволив  охопити книгою  біля 45 старшокласників, які стали читачами бібліотеки.





Немає коментарів:

Дописати коментар