неділя, 5 грудня 2021 р.

Ювілейна виставка «Про вічну загадку любові» (До 90-річчя від дня народження Григора Тютюнника, українського письменника)

Григір Михайлович Тютюнник народився 5 грудня 1931р. в с. Шилівка на Полтавщині в селянській родині. Тяжкі умови дитинства відіграли згодом істотну роль і у виборі тем та сюжетів, і у формуванні світосприймання письменника. Після служби у Військово-Морському Флоті, де вчився у вечірній школі, вперше пробує писати. Значний вплив на формування його літературних смаків, на ставлення до літературної праці справив його брат — письменник Григорій Тютюнник. Уже відтоді поступово формувались характерні прикмети творчої індивідуальності молодого письменника: постійне невдоволення собою, наполегливі пошуки точного слова, тривале обдумування кожного твору.

Після закінчення Харківського університету (1962) Гр. Тютюнник учителював у вечірній школі на Донбасі. В 1963 — 1964 pp. працює в редакції газети "Літературна Україна", публікує в ній кілька нарисів на різні теми та перші оповідання.

Зацікавившись кінематографом, Гр. Тютюнник працює у сценарній майстерні Київської кіностудії ім. О. Довженка, — створює літературний сценарій за романом Г. Тютюнника "Вир", а згодом повністю віддається літературній творчості.

У 1968р. "Литературная газета" оголосила всесоюзний конкурс на краще оповідання. Гр. Тютюннику було присуджено премію за оповідання "Деревій".

У 70-ті роки з'являються у пресі — нові твори Гр. Тютюнника. У Талліні виходить збірка його оповідань естонською мовою (1974). Виходять друком збірки "Батьківські пороги", "Крайнебо" (Київ, 1972, 1975), "Отчие пороги" (Москва, 1975), "Коріння" (Київ, 1978). На початку 70-х років Гр. Тютюнник працював у видавництві "Веселка". Він  і сам пише  твори для дітей, видає збірки оповідань "Ласочка" (1970), казок "Степова казка" (1973), які по-новому розкрили талант письменника. За книги "Климко" (1976) і "Вогник далеко в степу" (1979) Григорові Тютюннику присуджено республіканську літературну премію ім. Лесі Українки 1980p.

Не будучи в змозі в усій повноті реалізувати свій талант в атмосфері чиновницького диктату над літературою, 6 березня 1980р. Григір Тютюнник покінчив життя самогубством.

1989р. його творчість була посмертно відзначена Державною премією ім. Т. Г. Шевченка.

До 90-річчя видатного письменника відділ абонемента ФОЮ  підготував книжкову виставку «Про вічну загадку любові». На виставці представлені твори Григора Тютюнника та літературно- критичні матеріали за його творчістю. Особливо цікавими для наймолодших користувачів будуть сучасні яскраві видання дитячих творів письменника. Багато цікавого знайдуть для себе і вчителі та студенти, всі хто любить українську літературу.

 














Немає коментарів:

Дописати коментар