середа, 5 січня 2022 р.

Креатив - інсталяція "Різдвяні свята, що ми знаємо про них".

Різдво в Україні – одне з найважливіших свят у році, що має багатовікові традиції, які шануються від заходу до сходу країни. «Христос народився – Славімо Його» – такими словами весь православний світ вітається у цей день.
Це свято давно вже стало звичною щорічною подією у нашому житті і тому люди все більше стають забувати чим дійсно є справжнє Різдво і у чому полягає його таїнство.
Це світле свято встановлене на честь народження у плоті Сина Божого Дівою Марією. Згідно з Євангелієм Ісус Христос народився в часи правління імператора Августа в юдейському місті Віфлеємі.
У ніч Народження Христа його сім'я опинилася в печері, що використовувалася як хлів, а тому у Різдвяному вертепі немовля Ісус зображується в яслах із сіном в оточенні людей, овець і корів.
У момент народження Христа зійшла Віфлеємська зірка, що вказала про цю значну подію мудрецям зі Сходу. До Христа прийшли поклонитися пастухи, а потім і волхви з безцінними дарами — золотом, ладаном і смирною. Золото символізувало царську владу, ладан — Божу волю, смирно — долю пророка. До речі, саме тих давніх часів сягає традиція виготовляти вифлеємську зірку та прикрашати нею новорічну ялинку.
В Україні традиції святкування Різдва Христового передавалися від покоління до покоління. Наші прадіди чекали цього свята весь рік і ретельно до нього готувалися. 6 січня з появою першої зірки українці сідають за щедрий стіл. Святий вечір прийнято проводити у колі всієї родини.
Святкова вечеря традиційно складається із 12 страв, які символізують 12 апостолів. Головною різдвяною стравою є кутя - пшенична або ячмінна каша з родзинками, маком, медом і горіхами.
Із Святого вечора колядники починають ходити по будинках. Часто вони носять із собою на палиці велику зірку - вона символізує Віфлеємську, яка ознаменувала народження Христа. Раніше колядки були язичницькими піснями, які Християнська церква забороняла. Але згодом колядування стало важливою традицією Різдва.
Характерним різдвяним звичаєм в Україні залишається вертеп. Це може бути як пересувний мініатюрний ляльковий театр, розміщений в коробі, так і живий вертеп з акторами.
5 січня читальний зал ФОЮ запропонував своїм користувачам креатив – інсталяцію «Різдвяні свята, що ми знаємо про них». Книжкова виставка пропонує дослідження вчених – етнографів про зимові свята і традиції українців. Також широко представлена художня література, яка допоможе поринути вам в зимову казку. Виставка розрахована на вчителів, студентів, учнівську молодь та всіх, хто цікавиться народознавством, історією та культурою українців.









 

Немає коментарів:

Дописати коментар