четвер, 27 січня 2022 р.

Урок пам’яті «Голокост в Україні: пам'ять та уроки» - до Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту

Щороку 27 січня Україна розділяє скорботу народів всього світу за жертвами Голокосту. Це нагадування про всесвітню трагедію, про масове вбивство євреїв у всіх європейських державах.

Офіційно визнано, що до 6 мільйонів євреїв було вбито протягом Голокосту, з них від 2,2 до 2,5 мільйона на території колишнього Радянського Союзу, значною мірою в Україні. Як відомо, одразу після окупації України нацисти розгорнули широку мережу гетто (найбільшим було Львівське), а згодом почали масово розстрілювати єврейське населення.

Наймасовішими місцями розстрілів в Україні були:

ü Кам'янець-Подільський

Це перше місце масового розстрілу євреїв в Україні з початку окупації. Через місяць після початку окупації - 28 серпня 1941 року - тут вбили протягом доби близько 23 тисяч євреїв. Серед вбитих були місцеві мешканці, а також угорські та інші іноземні євреї, яких сюди привезли.

За один день тут вбили євреїв більше, ніж навіть за перший день розстрілів у Бабиному Яру.

ü Бердичів

15 вересня 1941 року тут вбили близько 14-15 тисяч євреїв. Це сталось на теренах аеродрому, за 6 кілометрів від Бердичева.

Загалом за час окупації у місті та районі вбили 30 тисяч євреїв. Бердичів називали українським Єрусалимом, там 82% населення становили євреї.

ü Вінниця

19 вересня 1941 року тут вбили 10 тисяч людей. Це сталось у так званому "Зеленому господарстві" поруч з містом.

ü Київ

29-30 вересня у Бабиному Яру вбили 33 771 людину. Єврейське населення міста зникло, а вижили одиниці. За наступні роки тут знищили ще десятки тисяч людей різних національностей.

ü Дніпро

2 жовтня у парку Гагаріна в центрі міста вбили близько 10 тисяч євреїв за один день.

ü Одеса

Загалом в Одесі було близько 230 тисяч євреїв. Після масового розстрілу відбулись депортації до таборів смерті Трансністрії, які розташовувались на теренах Миколаївської області.

ü Рівне

5-6 листопада 1941 року за два дні вбили 17 тисяч євреїв - практично все єврейське населення міста. Розстріл відбувся в урочищі Сосонки. Тоді це було за містом, а зараз вже у межах обласного центру.

ü Харків

Від 14 грудня 1941 року у Дробицькому яру біля Харкова протягом кількох днів вбили від 12 до 14 тисяч євреїв.

ü Луцьк

Наприкінці серпня 1942 року за кілька днів його знищили й вбили близько 18 тисяч євреїв.

ü Ковель

Наприкінці серпня 1942 року за два дні знищили місцеве гетто та розстріляли 9 тисяч людей. Розстріл відбувся у селищі Бахів у піщаному кар'єрі біля міста. Загалом наймасовіші розстріли євреїв на Волині відбулись влітку 1942 року.

Засвоїти уроки історії – обов’язок теперішніх і прийдешніх поколінь. Маємо не лише пам’ятати про безневинні жертви минулого, але й об’єднати зусилля, щоб не допустити повторення подібних трагедій.

З понеділка 24 січня в читальному залі ФОЮ діє книжкова виставка «Чи знаєш ти історію?» присвячена Тижню історії. На виставці представлена рубрика «Голокост в Україні: пам'ять та уроки», де кожен бажаючий може ознайомитися з книгами, в яких описані ті трагічні події історії. Запрошуємо до читання. 













Немає коментарів:

Дописати коментар