пʼятниця, 16 грудня 2022 р.

Ювілейна виставка «Микола Куліш. Трагізм життя і творчий злет» (до 130-річчя від дня народження українського письменника М. Куліша)

Микола Гурович Куліш (18 грудня 1892 — 3 листопада 1937) — український письменник, режисер, драматург, представник Розстріляного Відродження.
Микола Куліш займався літературною діяльністю майже все своє життя — 30 років із 45. Драматург писав навіть тоді, коли перебував на Соловках, в ув'язненні. За 1923—1934 роки Микола Куліш створив близько 15 п'єс, проте тексти першого («На рыбной ловле») та останнього («Такі») твору були вилучені у письменника під час арешту, і тому вважаються втраченими.
Перші п'єси  переважно реалістично-побутового характеру; комедія-фарс «Хулій Хурина» (1926) має експресіоністичні риси; «Зона» (1926) — гостра сатира на партійних кар'єристів, комедія «Отак загинув Гуска» (1925) має елементи символізму. Творчою вершиною стали п'єси «Народний Малахій» (1927) та «Мина Мазайло» (1929). Тема цих п'єс — облудність ідеалів комуністичної революції, національне пристосуванство і фальш міщанського середовища. Ще один його твір – «Патетична соната» (1929) –  показує боротьбу трьох сил — комуністичної, білогвардійської і національно-патріотичної в часи української революції 1917-18 рр. У п'єсі використано засоби тогочасної експериментальної драми у поєднанні з традиційним українським театром (вертеп).
Не дивлячись на те, що твори Куліша критикувала тогочасна влада, більшість із них все ж були поставлені на сцені театру «Березіль» Леся Курбаса.
Деякі з них згодом екранізували : «Закут», «Мина Мазайло» та Народний Малахій». Особистості письменника та його творчості  присвячено стрічки: «Микола Куліш» (1970), «Микола Куліш» (1991) та документальні кінокартини «Пастка», «Тягар мовчання» (1991).
У Дніпрі та інших населених пунктах названо вулиці на його честь. Також його ім’я носить Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр.
До ювілею  Миколи Куліша відділ абонемента ФОЮ ЧОУНБ ім. М. Івасюка пропонує книжкову виставку «Микола Куліш. Трагізм життя і творчий злет». На виставці представлені – твори талановитого драматурга, критичні матеріали за його творчістю, підручники. Виставка розрахована на учнів, студентів, вчителів та всіх, хто любить українську драматургію.













 

Немає коментарів:

Дописати коментар