понеділок, 16 січня 2023 р.

Пізнавально-етнографічна екскурсія в Музей історії і культури євреїв Буковини.


Захід проведено в рамках проєкту «НЕ сам на сам», який реалізовується Благодійним Фондом «Суспільні ресурси та ініціативи» у партнерстві з Чернівецькою обласною універсальною науковою бібліотекою імені Михайла Івасюка за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».

Багатонаціональна культура населення Буковини викликає неабиякий інтерес у гостей нашого міста. Користувачі ФОЮ всіх вікових категорій мали змогу помандрувати вулицями старовинного міста, відвідати архітектурно – музейний комплекс, природничий музей та ботанічний сад ЧНУ, краєзнавчий, художній, літературно – меморіальні музеї Володимира Івасюка, Юрія Федьковича, Ольги Кобилянської, музей авіації та космонавтики, музей науки з надзвичайно креативними та неординарними екскурсоводами. 

16 січня працівники бібліотеки, відгукуючись на численні прохання користувачів – родин ВПО, організували пізнавально – етнографічну  екскурсію в Музей історії і культури євреїв Буковини.

Директор музею Микола Кушнір познайомив екскурсантів з історією виникнення та розвитку єврейської громади на Буковині. Надзвичайно цікаво було дізнатися про вклад  громади в економіку краю, зокрема створення і розвиток промислових підприємств, економічної науки, адвокатури, медицини, мистецтва. Архітектура, створена єврейськими митцями, і сьогодні є величною прикрасою старої частини міста, хоча частина архітектури була втрачена під час другої світової війни, а культові споруди зачинені радянською владою.

Освіта і мистецтво відігравали визначальну роль в житті  кожної єврейської родини. Буковина свого часу дала світу низку відомих науковців, письменників, поетів, артистів та музикантів єврейського походження (Йозеф Шмідт, Сіді Таль, Пауль Целан, Роза Ауслендер та багато інших).   Їх життя, творчість і трагічна доля  викликала багато запитань у слухачів, і може бути предметом наступної зустрічі. Також екскурсантів надзвичайно зацікавили культурні традиції, духовні потреби, побут євреїв Буковини.  

Тому всі висловили одностайне бажання продовжити спілкування з Миколою Кушніром у форматі публічної бесіди та екскурсії Чернівецьким некрополем.   
















Фото: Валентина Кухлій

Немає коментарів:

Дописати коментар