вівторок, 6 червня 2023 р.

Інтерактивна екскурсія «Магнолія – квітка ери динозаврів». Заняття друге. (Інформаційний екологічний центр)

6 червня Інформаційний екологічний центр при ФОЮ ЧОУНБ ім. М. Івасюка  завітав в Ботанічний сад ЧНУ ім. Ю. Федьковича на другу інтерактивну екскурсію «Магнолія – квітка ери динозаврів».
Цього разу фахівчиня І категорії ботанічного саду ЧНУ Ксенія Коржан нагадала користувачам філії обслуговування юнацтва (родинам ВПО) історію  ботанічного саду та розповіла про види магнолій, які цвітуть влітку, серед них рідкісне тюльпанове дерево та магнолія Обовата (оберненояйцевидна). Тюльпанне дерево отримало свою назву через пахучі квіти жовтогарячого кольору, які зовнішнім виглядом нагадують тюльпани. Воно вражає не лише своєю назвою, а й розмірами. Дерево має дуже розкішну крону, розмір якої іноді буває до 27 метрів. Коли дерево цвіте, складається враження, що на ньому багато-багато тюльпанів. Це, справді, виглядає неперевершено і казково.
Магнолія оберненояйцевидна — родом з Японії та росте на висотах у змішаних листопадних лісах. В Україні вид зростає в садах і парках — у західних областях; використовується як декоративна рослина.
Під час екскурсії відвідувачі мали змогу помилуватися кількома видами рододендронів, які ростуть на території ботанічного саду. Рододендрон — неймовірно красивий квітучий кущ. Назва рослини походить від латинських слів “троянда” та “дерево”, тому його називають трояндовим деревом. Найбільший ареал поширення квітів у Китаї, Гімалаях, Японії. В Україні ця квітка росте в Карпатських горах та занесена у Червону книгу України.
Прогулюючись стежками ботанічного саду, пані Ксенія розповіла про інші види квітучих рослин, серед яких жасмин садовий та калікант квітучий, кілька видів півоній, охна (рослина Міккі Мауса).  Екскурсанти помилувалися вже великими плантаціями папороті павлине перо, паростки якого бачили під час першої інтерактивної екскурсії.  Вразила розмаїттям, красою та ароматом  колекція троянд. А модрина, яка на зиму скидає хвою, зачарувала яскраво-зеленою кроною.
Юні відвідувачі засипали пані Ксенію численними запитаннями, відповідаючи на які науковиця пообіцяла дослідницькі заняття у вигляді майстер-класів)))    І, звісно, не обійшлося  без селфі на тлі неймовірної краси.
























 

Немає коментарів:

Дописати коментар