Святкуймо разом !!!
Христос посеред нас! І є і буде! Незабаром найбільше християнське свято – Великдень. Свято добра, віри, надії та любові. Усього того, чого нам усім так не вистачає… Великдень не даремно називають найсвітлішим святом у році. Ми з нетерпінням і трепетом чекаємо на цей день: хтось, щоб прикрасити пасхальні яйця, а хтось, щоб почути довгоочікуване «Христос Воскрес!». Пасха – свято дуже давнє. Іудеї пов’язували святкування Великодня зі звільненням їх від рабства в Єгипті, і було це задовго до народження Христа. Що стосується самого слова «пасха» , то в перекладі з староєврейського воно означає «позбавлення» або «проходження». Християна вклали у це свято інший сенс, і пов’язували Великдень із Воскресінням Сина Божого, повстання його з мертвих.
Християнська Пасха – перехідне свято, відзначається в найпершу неділю після повного місяця навесні, і інколи не співпадає з іудейською. В 325 році на Нікейському соборі, де були присутні представники всіх християнських церков, було позначені головні правила святкування Великодня.
Підготуватися до Великодня в українських традиціях, нічого не забути і все встигнути вчасно, вам допоможе огляд тематичних книжок, що пропонує вам наша бібліотека – філія обслуговування юнацтва ЧОУНБ ім. М. Івасюка. З цими путівниками – порадниками ви запросто знатимете усі головні обряди на Свято Воскресіння Христового, сплануєте святкове меню з обов’язковими стравами, пограєте у родинному колі у Великодні ігри та забави, вивчите обрядові пісні та вірші, а ще дізнаєтеся більше про писанкарство і зробите перші кроки у цьому сакральному мистецтві українців. А ще пропонуємо вам використати рецепти наших господинь:
Рецепт сирної паски від В.Кугут : 1 кг. сиру сухого, віджатого перетерти через сито, додати 150 г. м’якого масла, 100 г. цукру, 2 ложки меду , ванілін, ізюм, цукати. Перемішати. Перекласти в форму, застелену марлею, зв’язати зверху і поставити під гніт в холодне місце на 12 год. Витягти з марлі, перевернути, прикрасити медом, цукатами, шоколадом.
Рецепт пасхи від О.Ротлендер : 1кг муки, 8 жовтків, 100 гр. дріжджів, 200 гр. цукру, 400гр. молока, дрібка солі, 200 гр. масла, стакан ізюму, цукати, 1 пачка ванільного цукру. У теплому молоці розчинити дріжджі, добавити жовтки, цукор, сіль, масло, ванілін. Все збити і дати трохи побродити і замішати тісто. Накрити плівкою і зачекати, щоб збільшилося вдвічі. У готове тісто додати ізюм і цукати. Добре перемішати і поступово ввести збиті білки. Викласти у форми і почекати, поки трохи підросте. Змастити зверху яйцем. І відправити в духовку. Приємного святкування!!!
Немає коментарів:
Дописати коментар