понеділок, 22 липня 2024 р.

ЮВІЛЕЙНА ВИСТАВКА "ЕРНЕСТ ХЕМІНГУЕЙ: ЛЮДИНА-ЛЕГЕНДА" (ДО 125-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ЕРНЕСТА ГЕМІНГВЕЯ (1899-1961), АМЕРИКАНСЬКОГО ПИСЬМЕННИКА

21 липня виповнилося 125 років від дня народження видатного американського письменника Ернеста Гемінгвея. Ернест Гемінгвей (Хемінгуей) (21 липня 1899 — 2 липня 1961) — американський письменник і журналіст, лауреат Нобелівської премії з літератури 1954 року, лауреат Пулітцерівської премії 1953 року. 

Гемінгвей здобув широку популярність завдяки своїм романам та оповіданням, а також завдяки активному та наповненому пригодами життю. Його лаконічний і насичений стиль оповіді відіграв значну роль у літературі XX століття. Багато з його праць вважаються класикою американської літератури. Військова тема була однією з найулюбленіших у творчості Гемінґвея.  Він завжди опинявся в найгарячіших точках та був свідком подій, які згодом стали хрестоматійним матеріалом. Тому його записи мають не лише літературну, але й історичну цінність. Своє місце у світі письменник визначив так:  "Писати нещадну правду про життя". Його твори сповнені роздумів і міркувань письменника про людину і її місце у всесвіті. "Мені ніколи не доводилось вибирати героїв, скорше, герої вибирали мене. Як і багато моїх попередників, я захоплювався людьми сильними, які підкоряють собі обставини",— писав Е. Хемінгуей.

До ювілею американського письменника ВОЮ ЧОУНБ ім. М. Івасюка запропонував користувачам книжкову виставку «Ернест Хемігуей: людина-легенда». На виставці представлено повне зібрання творів Ернеста Гемінгвея та найновіші переклади українською мовою: романи «Фієста. І сонце сходить», «Прощавай, зброє!», «По кому подзвін», «Старий і море»,  «Свято, яке завжди з тобою», збірки оповідань «Чоловіки без жінок», «Переможцю не дістається нічого», мемуари «Свято, яке завжди з тобою» та ін. Широкому колу користувачів, а особливо учням, студентам та викладачам, будуть цікавими біографічні матеріали та дослідження літературного спадку письменника. Привертає увагу біографічний роман Поли Мак-Лейн «Паризька дружина», присвячений відносинам Ернеста Хемінгуея та його першої дружини Гедлі Річардсон.

Кожен, хто завітає на виставку, знайде для себе щось цікаве: знайомство з творчістю письменника, або нове прочитання, або можливість подумати над вічними питаннями життя.





Немає коментарів:

Дописати коментар