четвер, 8 серпня 2024 р.

ЮВІЛЕЙНА ВИСТАВКА "Я НАШ НАРІД ЦІЛИМ СЕРЦЕМ ЛЮБЛЮ..." (ДО 190-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ЮРІЯ АДАЛЬБЕРТОВИЧА ФЕДЬКОВИЧА (ОСИП-ДОМІНІК ГОРДИНСЬКИЙ ДЕ ФЕДЬКОВИЧ) (1834 -1888), УКРАЇНСЬКОГО ПИСЬМЕННИКА, ГРОМАДСЬКОГО ТА ПОЛІТИЧНОГО ДІЯЧА)


Сьогодні, 8 серпня,  минає 190 років від дня народження видатного українського письменника, публіциста, діяча національного відродження на Буковині - Юрія Федьковича. Юрій Адальбертович Федькович - син гуцульського краю, глибоко-народний митець, письменник-патрiот, який піднімав у своïх творах важливi громадськi проблеми та намагався робити на Буковинi те, що зробив Шевченко на Надднiпрянщинi. За що Іван Франко називав Федьковича "буковинським Кобзарем".

До ювілею Ю. Федьковича ВОЮ ЧОУНБ ім. М. Івасюка підготував книжкову виставку «Я наш нарід цілим серцем люблю…». Виставка пропонує повне зібрання творів письменника та окремі видання його найпопулярніших творів, серед яких численні поезії, поеми «Лук’ян Кобилиця» та «Дезертир», повісті «Люба-згуба», «Сафат Зінич», «Три як рідні брати», драматичні твори «Довбуш», «Як козам роги вправляють» та ін. Цікавими для широкого кола користувачів будуть спогади сучасників про Юрія Федьковича, а тим хто вивчає його творчість  - літературно-критичні матеріали та бібліографічні довідники.








 


Немає коментарів:

Дописати коментар