пʼятниця, 12 липня 2024 р.

ЮВІЛЕЙНА ВИСТАВКА "СПІВЕЦЬ ГУЛЬЩИНИ" (ДО 150-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ МАРКА ЧЕРЕМШИНИ (1874-1927), УКРАЇНСЬКОГО ПИСЬМЕННИКА)

 


Марко Черемшина (Іван Юрійович Семанюк; 13 липня 1874, Кобаки — 25 квітня 1927, Снятин) — український письменник і громадський діяч, адвокат, доктор права. Автор трьох збірок новел — «Карби», «Село вигибає» та «Верховина», остання вийшла посмертно.

Перше оповідання «Керманич» надрукував 1896 у газеті «Буковина».

Упродовж 1900—1901 років у львівському «Літературно-науковому віснику» і чернівецькій «Буковині» була надрукована низка оповідань, які склали першу книгу письменника — «Карби. Новели з гуцульського життя», присвячені зображенню життя темного й зубожілого гуцульського селянства за Австрії. Саме ця книжка відразу поставила Марка Черемшину на одне з чільних місць серед українських новелістів початку XX століття.

У 1919 почали з'являтися його новели, присвячені руїні галицького села, спустошеного подіями Першої світової війни: «Село вигибає», «Село потерпає», «Бодай їм путь пропала», «Перші стріли» тощо.

Третій тематичний цикл становлять оповідання Черемшини, писані про життя селянства під гнітом польської влади: «Верховина», «Ласка», «Коляда», «На Купала на Івана» та ін.

Сучасна йому критика відзначала високу майстерність письменника і багатство народної, часто ритмізованої мови. Зважаючи на спільне їм усім селянське походження і тематику творчості та дружні особисті зв'язки, в історії літератури Черемшину, Василя Стефаника і Леся Мартовича часто об'єднують під назвою «Покутської трійці». Літературний доробок Черемшини становить близько 60 літературних творів.

До 150-річчя від дня народження Марка Черемшини ВОЮ ЧОУНБ ім. М. Івасюка підготував ювілейну виставку «Співець Гуцульщини». Виставка пропонує широкому колу поціновувачів української класики твори письменника різних років видання, його біографію, літературно-критичні матеріали. Родзинкою виставки є найповніше на сьогодні і перше в незалежній Україні видання  творів Марка Черемшини «Райска птиця» (Видавництво Discursus, упорядниця - письменниця, літературознавиця, етнографиня, членкиня Національної спілки письменників України Іванна Стеф’юк). До книги ввійшли  заборонений у радянський час доробок автора  (зокрема казка, де один із персонажів - Гадина зі Сходу), літературно-критичні виступи, присвяти, мемуари, художні переклади та листи українського класика, що допомагають краще пізнати його характер і світогляд та знайомлять читача з Марком Черемшиною не лише як із талановитим літератором, а й багатогранною, енергійною людиною.










Немає коментарів:

Дописати коментар