понеділок, 26 листопада 2018 р.

Вечір-спогад "Незабутня зірка Буковини".


27 листопада відзначається 155-річчя від дня народження незабутньої нашої землячки, видатної української письменниці, авторки всесвітньо відомих творів Ольги Кобилянської.
26 листопада в рамках мережевого проекту ЧОУНБ ім. М.Івасюка «Читаємо Ольгу Кобилянську» у відділі абонемента  філії відбувся вечір-спогад "Незабутня зірка Буковини".

Позповіддю про письменницю, її цікаве оточення і про те, як буковинці і сьогодні захоплюються літературною спадщиною Ольги Кобилянської .розпочала вечір завідуюча відділом Катерина  Сергійчук.
 Старший науковий співробітник Чернівецького літератрно-меморіального музею Ольги Кобилянської Юлія Миколаївна Микосянчик  розповіла старшокласникам навчально-виховного закладу "Лідер" і студентам індустріального коледжу про дитинство, юність та кохання Осипа Маковея, запросила присутніх до ознайомлення з фондами музею в його  стінах.
Постать Ольги Кобилянської привертає до себе увагу не лише пересічних користувачів, а й учених дослідників. Кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури ЧНУ ім. Ю.Федьковича, лауреат літературно-мистецької премії ім. О.Кобилянсько Світлана Дмитрівна Кирилюк  цікаво і змістовно розповіла про творчість Ольги Кобилянської та вплив на світогляд письменниці класиків зарубіжної літератури.
З цікавістю присутні слухали гостя бібліотеки, онука Ольги Кобилянської, професора, доктора хімічних наук, почесного громадянина Чернівців Олега Ельпідефоровича Панчука. Він поділився своїми спогадами про бабусю, видатну українську письменницю, та розкрив таємниці родоводу Кобилянських.
Цікавою була розповідь Оксани Григорівни Довгань,  буковинської письменниці, перекладача, журналіста, лауреата обласної літературно-мистецької премії ім.Д.Загула, члена Національної спілки письменників України, яка презентувала книгу "Ольга (її життєві сторінки)", що вийшла напередодні ювілею у видавничо-інформаційному центрі "Місто".    Катерина Павлівна  Сергійчук отримала  з рук авторки книгу  поезій "Диктант любові" з автографом для користувачів бібліотеки.
Увазі учасників заходу було запропоновано виставку-персоналію "Царівна української літератури" (присвячена ювілеєві славетної української письменниці).
Бібліотекар Христина Олегівна Мацків розповіла присутнім про твори письменниці, наукові дослідження творчості,  фрагменти листів, презентовані на виставці.
Студенти 3-го курсу Чернівецького коледжу мистецтв ім.Сидора Воробкевича( спеціалізації "Видовищно-театралізовані заходи", учасники поетичного театру , кер. Григорій Іванович Сорочан) показали на високому професійному рівні інсценізацію за творами Ольги Кобилянської "Земля" і "В неділю рано зілля копала"

























Немає коментарів:

Дописати коментар