четвер, 29 листопада 2018 р.

Урок-шанс «СНІД: як зупинити розповсюдження» (до Міжнародного дня боротьби зі СНІДом)


1 грудня вся світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Головна його мета – нагадати людству про те, яку серйозну загрозу для життя людей несе ця глобальна проблема.

Саме з метою покращення рівня обізнаності молоді з причинами стрімкого поширення хвороби, специфікою профілактики і лікування її у відділі  абонемента філії відбувся урок –шанс  «СНІД: як зупинити розповсюдження» (в рамках Школи соціальної адаптації підлітка «Пізнай себе»).


На зустріч із старшокласниками гімназії №3 завітали керівник  Регіонального центру моніторингу та оцінки протидії ВІЛ-інфекції в Чернівецькій області Сергій Анатолійович Сорокатий та  лікар-методист  Чернівецького міського управління охорони здоров`я Іванна Ігорівна Герасимчук.
 Сергій Анатолійович при допомозі мультимедійної презентації  розповів учням про  шляхи розповсюдження  ВІЛ-інфекції  та діяльність обласного центру, що здійснює організацію  надання населенню спеціалізованої консультативно-діагностичної та лікувально-профілактичної медичної допомоги. Цікавим доповненням до його виступу став показ мультфільму «Курортне шоу  доктора Панацейко» у якому в гумористичній формі розповідалося, як вберегти себе від зараження ВІЛ.
Медик звернув особливу увагу на ін`єкційний шлях розповсюдження СНІДу.
 Іванна Ігорівна,зокрема, наголосила, що люди, які вживають ін'єкційні наркотики – найбільш уразлива до інфікування група населення. Вони мають обмежений доступ до програм профілактики ВІЛ, лікуванню, догляду та підтримці. Адже споживання наркотиків є вкрай  криміналізованим. Саме тому їх ризик ВІЛ-інфікування набагато  вищий, ніж у пересічних людей.
 На цьому етапі до діалогу долучилася член Української спілки психотерапевтів, практичний психолог ДВНЗ «Чернівецький політехнічний коледж» Наталія Василівна Оксіна.  Психолог запропонувала учням гру «Життя з хворобою», яка наочно допомогла зрозуміти, як змінюється життя людини, котра починає вживати наркотики і що вона втрачає при цьому.
 Керівник ШСАП Ірина Хліповська презентувала учасникам  виставку-застереження  «Про ВІЛ і СНІД: вкотре і відверто» та роздала старшокласникам інформаційні пам`ятки «Знайте правду про ВІЛ-інфекцію і СНІД!».





Немає коментарів:

Дописати коментар