четвер, 20 лютого 2020 р.

Літературна бібліоподорож «Європа: туди і назад» - до Міжнародного дня рідної мови та року Європи в Україні

Літературна бібліоподорож «Європа: туди і назад» відбулась в стінах відділу читальної зали 20 лютого, напередодні  Міжнародного дня  рідної мови. 

Намагались дійство пов язати і з   роком Європи в Україні, бо Чернівці – багатонаціональний край, де здавна жили румуни і українці, євреї, поляки, вірмени, угорці, словаки, німці. Тут століттями  співіснувало різнобарв"я мов, творилась багатонаціональна культура, що надає  сьогодні краю таку красу та принадливість. 
Про німецькомовних письменників Розу Ауслендер, Пауля Целана,  Грегора фон Реццорі,  Зельму Меербаум-Айзинґер розповіла учням вищого комерційного коледжу  кандидат філологічних наук , викладач ЧНУ ім Ю.Федьковича  Оксана Матійчук, Вона презентувала молоді декілька збірок творів маловідомих  в Україні , але пошанованих далеко за її межами авторів , наголосила , що "літературний археолог", науковець та викладач  ЧНУ Петро Рихло відкрив українському читачеві твори німецькомовних письменників Буковини . Адже "..коли цих поетів відкрили науковці університету, то побачили, що їх можна цінувати не тільки за те, що вони були фоном для Целана.  Кожен з цих поетів, по суті, був дуже своєрідним, оригінальним, мав свій неповторний профіль. І  ця поезія також абсолютно гідна того, щоб знайомити з нею читачів."
Про австро - німецьке товариство в Чернівцях, його діяльність розповів молодим людям його активний учасник , колишній журналіст  Василь Михайлович Дуган.
Про співучість та мелодійність рідної української мови нагадав своєю поезією студентам відомий буковинський поет - пісняр, член спілки письменників України Василь Васкан , який зачитав свої останні твори та подарував у фонд бібліотеки свою збірку поезій.
Головна ж думка , висловлена в кінці заходу   присутньою молоддю була та , що  книги будуть жити завжди , адже і через багато років вони повертаються нащадкам, якщо існують люди, закохані в літературу і в свою історію , а ще - бібліотеки, що доносять її до читача.






 














Немає коментарів:

Дописати коментар