середа, 25 серпня 2021 р.

«Подорож модною класикою: Теодор Драйзер» (До 150-річчя від дня народження Теодора Драйзера, американського письменника, громадського діяча

  

До 150-річчя від дня народження великого письменника відділ абонемента ФОЮ  підготував ювілейну виставку «Подорож модною класикою: Теодор Драйзер». Виставка пропонує користувачам романи Теодора Драйзера в друкованому та аудіо форматах, матеріали для вивчення творчості письменника у середніх та вищих навчальних закладах, методичні рекомендації для вчителів.

 Теодор Герман Альберт Драйзер (англ. Theodore Herman Albert Dreiser; 27 серпня 1871, Терре-Хот, штат Індіана — 28 грудня 1945, Голівуд) американський письменник і громадський діяч.

 Як один з найяскравіших представників класичної школи натуралізму він прийшов в літературу, коли читачі усього світу вже з головою були занурені в твори Гемліна Гарленда, Стівена Крейна і Френка Норріса.

 Письменник, який розвинув в роботах основні ідеї творчості сучасників, на прикладі конкретного людського життя вивчав сплетіння сил природи і соціальних тенденцій.

Його дебютний роман «Сестра Керрі» побачив світ у 1900 році. В основі сюжету - історія провінційної дівчини Кароліни (Керрі) Мібер, яка в пошуках кращого життя приїхала в Чикаго. У творі чітко простежується традиційний для американського автора мотив грошей. Письменник у фарбах описує ті ницості, на які здатна піти людина заради власного добробуту. Його мистецтво — мистецтво фактів та речей — будується на спогляданні за життям, як воно є.

Романом «Фінансист» (1912) Драйзер почав свою монументальну «Трилогію бажання». В її основу покладена історія життя мільйонера. Другий том — «Титан», третій — «Стоїк». «Трилогія бажання» — одне з видатних досягнень американської та європейської літератури XX ст. Т.Драйзер виключно талановито зобразив фінансове середовище.

У 1944 р. Американська академія мистецтв і літератури нагородила Драйзера почесною золотою медаллю за видатні досягнення в галузі мистецтва і літератури.

 Творча спадщина письменника збереглася в збірниках романів та оповідань. Крім іншого  були екранізовані твори письменника «Дженні Герхардт» (1933 рік), «Сестра Керрі» (1952 рік) та «Американська трагедія» (1981, 2000 рр.).






Немає коментарів:

Дописати коментар