четвер, 12 серпня 2021 р.

Виставка-ознайомлення «Спасівка: щоденник серпня»

12 серпня відділ абонемента ФОЮ  підготував книжкову виставку-ознайомлення «Спасівка: щоденник серпня». Виставка пропонує дослідження вчених-етнографів про календарні свята і традиції українців та буковинців зокрема, які започаткувалися у глибині тисячоліть. Ці матеріали є найдорожчими скарбами духовного надбання предків, які мають сприяти відродженню української нації.  Виставка розрахована на вчителів, студентів, учнівську молодь та всіх, хто цікавиться народознавством, історією та культурою українців і буковинців.

Літо неможливо собі уявити без традиційних свят. Одним з таких особливих і улюблених у віруючих визнаний Спас. Згідно з церковним календарем існує три Спаси, які прийнято святкувати в Україні. Кожен з цих днів має свої особливості.

     Свято Маковея (14 серпня) проголосили  в честь винесення частини хреста, на якому був розп’ятий Спаситель, з імператорського палацу до храму Святої Софії. Назву “Маковей” цей день отримав дещо пізніше, тому що на цю дату також доводиться вшанування семи Великомучеників Маковеїв.

     Яблуневий Спас (19 серпня) перегукується з язичницьким святом настання осені. До цього дня слов’янам було заборонено їсти яблука і . Після 19 серпня і приходу більш холодних днів плоди вважалися готовими для збору. За традицією, християнське свято Преображення Господнього отримало свою другу назву.

      Хлібний Спас або Горіховий Спас (29 серпня) вважається не лише християнським святом. Християни ж його також знають як свято Успіння Пресвятої Богородиці.     






Немає коментарів:

Дописати коментар