пʼятниця, 10 вересня 2021 р.

Ювілейна виставка «Наукова фантастика Станіслава Лема» – до 100-річчя від дня народження Станіслава Лема, польського письменника-фантаста


 До 100-річчя від дня народження великого польського письменника-фантаста відділ абонементу ФОЮ  підготував ювілейну виставку «Наукова фантастика Станіслава Лема». Виставка пропонує користувачам романи, збірки повістей та оповідань автора, матеріали для вивчення творчості письменника у середніх та вищих навчальних закладах, методичні рекомендації для вчителів.

 Стані́слав Герман Ле́м (12 вересня 1921, Львів — 27 березня 2006, Краків) —польський письменник-фантаст єврейського походження. Найпопулярніший серед польських письменників за кількістю мов, якими перекладено його твори.

 Письменника Станіслава Лема в усьому світі знають як блискучого фантаста, футуролога і філософа.

 Попри невдалі спроби у реалістичній літературі успіх автору принесла книга фантастики «Астронавти» (1951). Відтоді майже щороку виходив новий твір.

 Лем відомий історіями про роботів, космічні подорожі, а також літературними пародіями, рецензіями на неіснуючі книжки.

 Він почав писати наукову фантастику наприкінці 40-х, коли його творчість була обмежена комуністичною цензурою. Тож він змальовував щасливе майбутнє людства - в цілковитій гармонії з технологіями.

 Але його золота доба припала на кінець 50-их-початок 60-их. У кількох популярних книгах - "Нескорений", "Соляріс", "Мир на Землі" - Лем зачіпав такі теми, як неможливість зв'язку між людством і цивілізаціями інопланетян або життя в світі, де технологічний поступ робить зайвими і застарілими людські поривання.

 У творах письменника можна знайти багато передбачень щодо предметів, якими тепер ми користуємося щодня, і подій, які відбуваються у світі досі. Станіслав Лем істотно вплинув на польську та світову фантастику.

 В пізній творчості він почав писати соціальну сатиру. Написав він і автобіографію "Високий замок" - про своє дитинство у Львові.

 Творчий доробок Лема – це 16 романів та десятки повістей і оповідань, об’єднаних у цикли «Кіберіада», «Розповіді про пілота Піркса», «Абсолютний вакуум».

 Українською мовою видано твори у п’яти томах («П’ятикнижжя Лемове», 2016-2017, видавництво «Навчальна книга – Богдан»), а також окремі книги: «Із зоряних щоденників Ійона Тихого», «Непереможний», «Соляріс», «Казки роботів», «Фіаско», «Повернення із зірок» та інші.

 Книга Станіслава Лема «Соляріс» була тричі екранізована: у 1968 р., 1972 р. – російським режисером А. Тарковським та у 2002 р. – американським режисером С. Содербергом.

 Також були зняті фільми і за іншими його творами: «Вірний робот» (1965, 1967, 1977 рр.), «Дізнання пілота Піркса» (1978), «Ікарія XB 1» (1963), «Мовчазна зірка» (1960), «Професор Зазуль» (1965), «Листковий пиріг» (1968), «Йон Тихий: Космопілот» (2007), «Маска» (2010), «Конгрес» (2013).

 На честь Лема названа мала планета 3836 Lem, яку 22 вересня 1979 року відкрив Микола Черних у Кримській астрофізичній обсерваторії.

 Ось вже 15 років, як Станіслава Лема немає в нашому світі. Але, як спадок, залишилися його чудові твори, які надихають й будуть надихати вчених на створення нових корисних винаходів, творчих людей – на створення фільмів, ігор. Та головне – вони й надалі будуть дарувати насолоду читачам.




Немає коментарів:

Дописати коментар