пʼятниця, 5 листопада 2021 р.

Ювілейна виставка «Він гранив слово» - (До 85-річя від дня народження М.С. Вінграновського, українського письменника-шістдесятника)

Микола Степанович Вінграновський (7 листопада 1936, Первомайськ, Одеська область, Українська СРР, СРСР — 26 травня 2004, Київ, Україна) — український письменник-шістдесятник, режисер, актор, сценарист та поет.

      У 1955 р. Микола вступив до Київського інституту театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого на акторський відділ, де вже через два тижні обдарованого юнака вирізнив Олександр Довженко і «коронував» на долю артиста, кінорежисера й поета.  Довженківське розуміння творчості як торжества свободи та краси резонують у кожному слові поета.

З 1960 р., після закінчення ВДІКу, Вінграновський був режисером Київської кіностудії художніх фільмів ім. О. Довженка (він створив 10 художніх фільмів, серед яких — «Берег надії», «Климко» та ін.).

Справжній розголос принесла перша збірка віршів «З книги першої, ще не виданої», яка з'явилася у 1961 р. Наступного року ця книжка вийшла в світ під назвою «Атомні прелюди» , і багато читачів гаряче вітали її появу. Система ж зустріла новаторство негативно, звинувачуючи молодого поета в абстракціонізмі та сюрреалізмі. Слідом за цією збіркою  пішли «Сто поезій»(1966), «Поезії» (1971), «На срібнім березі» (1978), «Київ» (1982), «Губами теплими і оком золотим» (1984), «Цю жінку я люблю» (1990), «З обійнятих тобою днів» (1993), «Любове, ні! не прощавай!» (1996), «Сеньорито акації» (1994). Творчість Миколи Вінграновського характеризується інтимно-сповідальним стилем, вишуканим естетизмом та тонким відчуттям прекрасного. Його поезія відрізняється кадровістю, великою кількістю новотворів, яскравою образністю.

      Майже одночасно з поезією Микола Вінграновський писав і прозу.  Сюжети прозових творі («Кінь на вечірній зорі»(1986), повість «Первінка»(1971), «Сіроманець»(1977), «Літо на Десні»(1983))  сповнені описом почуттів, якими автор щедро наділяє звірів, птахів, рослини й воду, сполучені в єдиний, самодостатній світ. Химерний, дивацький, перейнятий гумором, він випромінює світло духовної свободи.

До 85-річчя відомого Миколи Вінграновського відділ абонемента підготував ювілейну виставку «Він гранив слово». Виставка пропонує поетичні і прозові твори письменника (серед них і дитячі), літературно-критичні матеріали за його творчістю, світлини. Експозиція розрахована на учнів, студентів, вчителів та всіх, хто любить сучасну українську поезію та модерну прозу.






Немає коментарів:

Дописати коментар