середа, 24 листопада 2021 р.

День інформації. Година роздумів «Зима, що нас змінила» (До Дня Гідності та Свободи)

 

21 листопада вся країна відзначає День Гідності та Свободи. Свято встановлено на честь двох знаменних і доленосних подій у новітній українській історії - Помаранчевої революції  2004 року та Революції Гідності 2013 року. Цього дня ми віддаємо належну шану патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року - лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору.

До Дня Гідності і Свободи відділ абонемента ФОЮ  підготував годину роздумів «Зима, що нас змінила».

На зустріч із старшокласниками Чернівецького ліцею № 8 ім. Т. Шевченка завітали кандидатка історичних наук, доцентка кафедри історії України ЧНУ ім. Ю.Федьковича Ганна Скорейко та учасник бойових дій на Сході України Анатолій Маркус.

Розпочала захід пр. бібліотекарка Христина Мацків віршем-реквіємом Любові Василів-Базюк  «Навічно залишилися з народом».

Ганна Михайлівна поділилася з учнями своїми історичними дослідженнями та роздумами про передумови виникнення Майдану, про його політичні, психологічні  та соціальні чинники . Особисті спогади науковиці про участь її студентів у Революції Гідності спонукали присутніх до роздумів роль молоді в долі України. Пані Ганна презентувала книгу спогадів «Майдан від першої особи. Регіональний вимір», що видається Українським інститутом національної пам’яті. У виданні подані спогади учасників протестних акцій в регіонах, що відбувалися під час Революції Гідності.

Анатолій Маркус поділився особистими спогадами і переживаннями, котрі спонукали його та його побратимів після Майдану піти добровольцями захищати Україну. Ліцеїсти почули цікаву, але трагічну розповідь про непрості будні українських воїнів, які першими пішли в АТО в складі добровольчих батальйонів. Ветеран закликав молодь бути свідомими українцями,  патріотами і бути готовими захистити національну свободу.

Бібліотекарка ліцею В.О. Осінська подякувала учасникам заходу за щиру зустріч і пізнавальну розповідь.











Немає коментарів:

Дописати коментар