середа, 5 квітня 2023 р.

Година спілкування «Школа підвищеної небезпеки або Як захистити себе від жорстокості ровесників» (В рамках заняття Школи соціальної адаптації підлітка)

Насильство та      жорстоке   поводження – головні причини болю та страждань і навіть  смерті серед підлітків. Тому важливо говорити з дітьми про те, як уникнути насильства, і куди звернутись, якщо вони стали жертвами насильства.
З  цією метою ШСАП «Пізнай себе» при ФОЮ ЧОУНБ ім. М. Івасюка завітала до п’ятикласників Чернівецького ліцею №12 «Ювілейний». Учні тільки вступають в підлітковий вік і питання жорстокого поводження з ровесниками стає  досить актуальним.  Спікери заходу - керівниця кіноклубу  «Docudays UA» при ЧОУНБ ім. М. Івасюка Галина Добровольська, старший інспектор відділу зв’язків з громадськістю УПП в Чернівецькій області капітан поліції Анна Харена, тренер-психолог БФ «Нова сім’я» Андрій Македон пояснили ліцеїстам як навмисні жорстокі дії одної людини по відношенню до іншої можуть нанести шкоду її фізичному чи психічному здоров’ю. Це – насильство, яке  може бути фізичним, психологічним і сексуальним.
Галина Добробольська запропонувала увазі підлітків відеоролик, якій спонукає дітей замислитись  над правилами безпечної поведінки в соцмережах та вказала телефони гарячих ліній для дітей, куди можна звернутися в разі небезпеки.
Анна Харена розповіла учням, що фізичне насильство – це не тільки нанесення тілесних ушкоджень, які завдають болю чи спричиняють смерть, а  й  штовхання і смикання, удари, стусани, побиття, знущання, викручування рук, жбурляння предметів, спроби задушити. За такі дії батьки дітей можуть нести адміністративну відповідальність, а діти потрапити на облік ювенальної превенції.
Андрій Македон  роз’яснив права дітей на недоторканність тіла та за допомогою запитань і вправ заохотив дітей до спілкування про особисті межі. Психолог наголосив, що діти мають право вибирати, коли обійматись/цілуватись, а коли застосовувати альтернативні дії – рукостискання, п’ятірка і т.і.
Підсумовуючи результат зустрічі, спеціалісти наголосили на важливості мирного вирішення розбіжностей і суперечок; уникнення місць, де до підлітка може бути застосоване насильство; вибору піти, якщо дитина опинилися у загрозливій ситуації; як чітко відмовити в небажаному контакті за допомогою слів і дій та як покликати на допомогу у разі потреби.


















Фото: Валентина Кухлій














 

Немає коментарів:

Дописати коментар