четвер, 27 квітня 2023 р.

Екологічне дослідження «Земноводні: життя на межі двох стихій» - до Тижня природничих дисциплін (Інформаційний екологічний центр)

27 квітня, відгукуючись на запит ліцею № 14, в рамках Тижня природничих дисциплін Інформаційний екологічний центр при ФОЮ ЧОУНБ ім. М .Івасюка  провів екологічне дослідження «Земноводні: життя на межі двох стихій».  До центру завітали провідні наукові співробітники науково – дослідного експозиційного відділу природи краю Чернівецького обласного краєзнавчого музею Смірнов Назар Анатолійович та Никирса Тетяна Дмитрівна.
Фахівці розповіли, що земноводні в багатьох екосистемах належать до найбільш масових груп хребетних. Тому вони є важливою ланкою харчових ланцюгів і як хижаки, суттєво впливають на чисельність багатьох безхребетних. А самі стають їжею для багатьох інших тварин – риб, плазунів, птахів, звірів.
Важливу роль  земноводні  відіграють в життєдіяльності людини. Вони є лабораторними тваринами, об’єктами вивчення біології, медицини та фармакології; використовуються в їжу та як корм для тварин; залучаються для контролю шкідників; є біоіндикаторами стану середовища; утримуються в тераріумах.
Науковці відповіли на численні запитання ліцеїстів про харчування, розмноження та використання земноводних в наукових цілях; розвіяли міфи, пов’язані з виглядом та способом життя цих загадкових істот.
Родзинкою заходу стала демонстрація живих об’єктів (двох видів жаб, які водяться на Буковині) та проведення експериментів, пов’язаних з їх захисними та маскувальними реакціями. В ході експериментів жоден живий об’єкт не постраждав.

Працівники бібліотеки представили книжкову виставку «Через книгу в світ природи». А працівники музею продемонстрували макети земноводних, які можна зробити своїми руками. Наступне заняття цього циклу буде проведено в форматі майстер – класу. 

 




















Фото: Валентина Кухлій, Ірина Хліповська








































































 

Немає коментарів:

Дописати коментар