пʼятниця, 14 квітня 2023 р.

Народознавча виставка «Традиції і краса буковинського Великодня»

Вже цього тижня вся країна відзначатиме світле свято Воскресіння Христового. Великдень – один з найочікуваніших днів у році. І хоча вже другий рік поспіль Україна відзначатиме його в стані повномасштабної війни, однак у цей день ми ще більше об'єднуємось і продовжуємо вірити в краще.
Напевне, кожен знайомий із традиціями на Великдень, адже рік у рік вони незмінні.
Підготовка до свята починається за сім днів до Великодня. У цей період наші предки пекли паски, фарбували крашанки та виготовляли писанки. Також у цей тиждень вони дотримувалися найсуворішого посту.
Найважливіші дні до свята - це Чистий Четвер – 13 квітня і Страсна п’ятниця – 14 квітня.
Із вечора суботи заведено проводити Великодню службу. Після опівночі в храмах і церквах проходить урочисте богослужіння – Великодня заутреня. Освятити паски та крашанки потрібно до сходу сонця.
Крім того, варто святити сіль, вона символізує достаток і міцне здоров’я.
Після богослужіння родина збирається разом за одним столом. Починати святковий сніданок заведено з яєць. У народі люди часто б’ються крашанками.
Бажання відчути хоч трохи добра та світла у нашого народу неосяжне. Українці будуть святкувати свято Воскресіння Христового попри повітряні тривоги, ворожі обстріли та небезпеки, яких можна чекати від ворога.
З нагоди світлого Христового Воскресіння відділ абонемента ФОЮ підготував народознавчу виставку «Традиції і краса буковинського Великодня». Виставка пропонує широкому колу користувачів історично-етнографічні дослідження, які розповідають про вікові традиції відзначення Великодня в Україні і Буковині.
 














Немає коментарів:

Дописати коментар