понеділок, 26 лютого 2024 р.

Мовознавчі ласощі «У рідній мові цілий світ!» - до Міжнародного дня рідної мови


Міжнародний день рідної мови започаткували у листопаді 1999 року на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. Однак початок цьому святу дали трагічні події. 21 лютого 1952 року в Бангладеш (Східний Пакистан) влада жорстоко придушила мітингувальників, які протестували проти заборони на використання в країні своєї рідної – бенгальської мови.
На відзначення Міжнародного дня рідної мови 26 лютого відділ обслуговування юнацтва ЧОУНБ ім. М. Івасюка запросив на зустріч з старшокласниками Чернівецького ліцею № 3 медичного профілю українську письменницю, літературознавицю, етнографиню, членкиню Національної спілки письменників України Іванну Стеф’юк. Пані Іванна є лауреаткою літературно-мистецької премії імені Марка Черемшини та літературної премії імені Пауля Целана, кандидаткою філологічних наук (PhD), докторкою філософії у галузі філології. Як завідувачка науково-методичного кабінету дослідження та збереження традиційної культури Учбово-методичного центру культури Буковини є кураторкою етнографічного проєкту «Спадщина» (м. Чернівці). З – під пера письменниці вийшли поетичні і прозові твори: збірки «Дика ягода», «За руку з гостем», «Про вас», «Рибниця».
Домінанта стилю Іванни Стеф’юк – активне використання гуцульських діалектизмів, зображення світу горян, осмислення сакрального і містичного у житті людини. Саме діалектам, говіркам як місцевим різновидам національної мови був присвячений діалог письменниці із ліцеїстами. Оскільки в класі навчаються учні кількох національностей, розмова переросла в жвавий обмін  родинними спогадами про мову етнічних предків, думками про особливості матеріальної і духовної спадщини  народів України.
Яскравою ілюстрацією гуцульського діалекту стали «образки» з збірки Іванни Стеф’юк «Про вас», які авторка зачитала на прохання слухачів. Діалектизми в книзі настільки тонко влиті в літературний контекст, що є цілком зрозумілими для Галичини і Поділля, Слобожанщини і Таврії. Гуцульський світ з його загадками, заборонами, містикою захопив юних слухачів, тому було вирішено продовжити діалог з письменницею про містику у буковинському фольклорі.
Бібліотекарі запропонували увазі слухачів книжкову викладку, яка демонструє цікавинки та особливості української мови. Виставку прикрасили поетичні та прозові збірки Іванни Стеф’юк з фондів ЧОУНБ ім. М. Івасюка.













Фото: Крістіна Мацків, Валентина Кухлій 








Немає коментарів:

Дописати коментар