четвер, 7 березня 2024 р.

Презентація ювілейної виставки «І на оновленій землі врага не буде, супостата…» - до 210 – річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка (1814 - 1861), українського поета, художника

Тарас Шевченко - видатний український поет, прозаїк, драматург, художник, мислитель, пророк,  політичний і громадський діяч. Він був людиною універсальних обдарувань та інтересів. Все його життя і творчість були присвячені українському народу. Поет мріяв про ті часи, коли його країна буде незалежною суверенною державою, коли в Україні шануватимуться мова, культура та історія народу, а люди будуть щасливими.
Шевченко був і глибоким ліриком, і творцем епічних поем, і видатним
драматургом та різнобічно обдарованим митцем. Його літературна спадщина обіймає велику збірку поетичних творів («Кобзар»), драму «Назар Стодоля» і два уривки з інших п’єс; дев’ять повістей, щоденник та автобіографію, записки історично-археологічного характеру («Археологічні нотатки»), чотири статті та понад 250 листів.
Збереглося 835 художніх творів, що дійшли до нашого часу. За жанрами — це портрети, композиції на міфологічні, історичні та побутові теми, архітектурні пейзажі й краєвиди. Виконано їх у техніці олійного письма на полотні, а також аквареллю, сепією, тушшю, свинцевим олівцем та в техніці офорта.
Відділ обслуговування юнацтва ЧОУНБ ім. М. Івасюка на протязі тижня презентували дві ювілейні виставки, присвячені 210 – й річниці з дня народження Кобзаря.
Бібліотекарі відділу ознайомлювали молодих користувачів із життєвим та творчим шляхом видатного українця. На виставках представлені ексклюзивне багатотомне видання творів Шевченка, «Кобзарі» та інші твори різних видань, альбом мистецької колекції творів митця, рукописи його поезій, прижиттєві видання та меморіальні речі, що зберігаються в Національному музеї Тараса Шевченка, наукові праці та критичні матеріали за його творчістю. Виставки розраховані на учнівську молодь, викладачів та поціновувачів української класики.
 






















Фото: Крістіна Мацків та Валентина Кухлій 



Немає коментарів:

Дописати коментар