четвер, 25 квітня 2024 р.

ГОДИНА СПІЛКУВАННЯ «ПЕРВОЦВІТИ БУКОВИНИ» (ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЕКОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР)

22 квітня людство відзначило Міжнародний день Матері-Землі. Саме до цього дня навесні  активісти й ініціативні групи планують і проводять різноманітні заходи,  з метою спонукати людей бути уважнішими до тендітного і вразливого довкілля планети Земля.

Відгукуючись на ініціативу шестикласників Чернівецького ліцею №14 відділ обслуговування юнацтва ЧОУНБ ім. М. Івасюка організував годину спілкування «Першоцвіти Буковини» з провідною науковою  співробітницею науково - дослідного експозиційного відділу природи краю   Чернівецького обласного краєзнавчого музею Тетяною Никирсою, яка відбулася 25 квітня у ЧОКМ.

Завідувачка ВОЮ ЧОУНБ ім. М. Івасюка Ірина Хліповська розповіла, чому так важливо зберегти біорізноманіття на планеті Земля та познайомила учнів з Червоними книгами України та Буковини як основними державними документами з питань охорони тваринного і рослинного світу.

Кандидатка біологічних наук Тетяна Никирса навчила учнів розрізняти різні види весняних квітів,  які на Буковині часто-густо називають "першоцвітами/первоцвітами/бриндушками". Юні дослідники  дізналися,  як виглядають первоцвіт весняний, зірочки жовті, пшінка весняна, проліска дволиста, чемерник червонуватий та інші види першоцвітів Буковини. Пані Тетяна  розповіла про походження назв цих чудових весняних рослин, їхні морфологічні особливості та значення в природі. Науковиця звернула особливу увагу на необхідність утримуватись від купівлі червонокнижних первоцвітів у вуличних торгівців, бо це стимулює знищення таких рослин у природі.

Теплому спілкуванню не змогла завадити повітряна тривога: цікавий лекторій продовжився в  укритті ЧОКМ.





























Фото Ольги Звоздецької

Немає коментарів:

Дописати коментар