понеділок, 1 квітня 2024 р.

Ювілейна виставка «Гоголь: містика і таємниці життя» (до 215-річчя від дня народження Миколи Васильовича Гоголя (1809 – 1852), прозаїка, драматурга, критика, публіциста українського походження)

 

Микола Гоголь – класик української та російської літератур, один із засновників реалізму, основоположник «гоголівського» напрямку, геніальний письменник-сатирик.

Микола Гоголь народився 1809 року в містечку Великі Сорочинці тодішньої Полтавської губернії. За переказами, він був нащадком козацького роду. Під час навчання в гімназії вищих наук у Ніжині Гоголь дебютував у театрі навчального закладу – як актор і режисер-постановник кількох спектаклів. У цей період життя з’явилися перші твори Гоголя, опубліковані в часописах. Марячи літературною кар’єрою, Микола Гоголь вирушив до Петербурга. Після опублікованої під псевдонімом поеми, що зазнала невдачі, автор вирішив написати про те, що знав найкраще, – звичаї й побут українців. У 1831-1832 роках з’явився цикл повістей «Вечори на хуторі біля Диканьки». Твір став справжнім літературним вибухом. Із 1834-го Микола Гоголь працював на кафедрі історії у Санкт-Петербурзькому університеті, однак розчарувавшись у професурі, через рік подав у відставку й із головою поринув у літературу. Вийшли друком повість-епопея «Тарас Бульба», комедія «Ревізор».

Вершиною літературної діяльності Гоголя став твір «Мертві душі». Сам автор визначав жанр як «епічну поему в прозі». Перший том роману автор писав упродовж кількох років в Швейцарії, Франції й Італії. Другу частину автор власноруч знищив, уціліли тільки окремі її розділи. Роман пронизаний знаменитою гоголівською іронією й комізмом. В особливій авторській манері Микола Гоголь змальовує суперечності в людському характері, підсміюється над жадобою наживи. Мова, якою письменник послуговувався для написання творів, була новаторським рішенням для свого часу. Герої Гоголя розмовляють «живою» мовою, відходячи від пишності й трафаретів.

Микола Гоголь – блискучий майстер сатири й гумору. Іронію він використовує задля змалювання негативних рис своїх героїв та недосконалості навколишньої дійсності. Письменник забезпечив собі місце у пантеоні світових класиків і як визначний мислитель, публіцист, духовний сподвижник.

До ювілею письменника відділ обслуговування юнацтва ЧОУНБ ім. М. Івасюка підготував  книжкову  виставку «Гоголь: містика і таємниці життя». Виставка пропонує широкий спектр видань творів Миколи Гоголя, біографію автора, літературну критику за його творами  та розрахована на учнівську і студентську молодь, вчителів та поціновувачів класики.






Фото: Крістіна Мацків та Марина Ращик









Немає коментарів:

Дописати коментар