четвер, 20 червня 2024 р.

НАРОДОЗНАВЧА ВИСТАВКА "ТРІЙЦЯ ЛІТО ЗАКЛИКАЄ" (ДО ДНЯ СВЯТОЇ ТРІЙЦІ)

До Дня Святої Трійці та свята Івана Купала, які цьогоріч співпадають, ВОЮ ЧОУНБ ім. М. Івасюка підготував народознавчу виставку «Трійця свято закликає».

Трійця, П'ятидесятниця або Зелена неділя — особливе свято, святкування його прив'язане до Великодня. Саме тому дата його щороку змінюється. Великдень 2024 року християни східного обряду святкують 5 травня, відповідно Трійця припадає на 23 червня. В Біблії про Трійцю написано так, що Бог є єдністю Отця, Сина і Святого Духа. Саме від цього і походить основна назва свята. В народі цей день традиційно називають Зеленими святами. Назва походить ще від дохристиянських часів. Тоді наші пращури святкували завершення весняного і початок літнього календарного періоду. Зіллям же прикрашали віконниці та ікони в будинку. Не заквітчати оселю вважалося тяжким гріхом.

пʼятниця, 7 червня 2024 р.

ЕКОЛОГІЧНИЙ МАЙСТЕР-КЛАС "ОБЕРЕЖНО: ОТРУЙНІ РОСЛИНИ"

Розпочалося літо – час активного відпочинку на природі. Але в цей період не варто забувати й про обережність – деякі літні небезпеки можуть завдати серйозної шкоди здоров’ю. Серед таких небезпек – контакт з отруйними рослинами. Про це 7 червня дізналися учасники літнього шкільного табору Чернівецької гімназії №20 під час майстер-класу «Обережно: отруйні рослини!», на який запросили дітей Інформаційний екологічний центр та Арт-студія «СТІБok – ми зшиваємо країну» при ВОЮ ЧОУНБ ім. М. Івасюка.

понеділок, 3 червня 2024 р.

БІБЛІОПОСИДЕНЬКИ "ЧИТАЄМО РАЗОМ! ЧИТАЄМО ВГОЛОС!"

3 червня у ВОЮ ЧОУНБ ім. М. Івасюка відбулася довгоочікувана зустріч учасників літнього шкільного табору Чернівецької гімназії № 20 з популярною дитячою письменницею Наталією Куконіною.

Разом з пані Наталією діти поринули в атмосферу казки, хоча говорили на таку важливу і болісну тему, як війна. Діти (частина з яких ВПО) розповіли письменниці, про своїх батьків, які зараз на фронті захищають нашу Батьківщину (на жаль хтось з них уже загинув), про рідні міста, які довелося покинути, про свої мрії. Нові книги Наталії Куконіної «Колобок» (Сучасна харківська казка), «Жили собі непереможні казки» – це казки, створені на основі українських народних казок, але ніби перенесені у сьогодення. Таборівці читали їх разом з авторкою, доповнювали, ділилися своїми враженнями. Всі разом дійшли до висновку: якщо в українських казках завжди перемагає добро, то  і Україна обов’язково переможе!