четвер, 20 червня 2024 р.

НАРОДОЗНАВЧА ВИСТАВКА "ТРІЙЦЯ ЛІТО ЗАКЛИКАЄ" (ДО ДНЯ СВЯТОЇ ТРІЙЦІ)

До Дня Святої Трійці та свята Івана Купала, які цьогоріч співпадають, ВОЮ ЧОУНБ ім. М. Івасюка підготував народознавчу виставку «Трійця свято закликає».

Трійця, П'ятидесятниця або Зелена неділя — особливе свято, святкування його прив'язане до Великодня. Саме тому дата його щороку змінюється. Великдень 2024 року християни східного обряду святкують 5 травня, відповідно Трійця припадає на 23 червня. В Біблії про Трійцю написано так, що Бог є єдністю Отця, Сина і Святого Духа. Саме від цього і походить основна назва свята. В народі цей день традиційно називають Зеленими святами. Назва походить ще від дохристиянських часів. Тоді наші пращури святкували завершення весняного і початок літнього календарного періоду. Зіллям же прикрашали віконниці та ікони в будинку. Не заквітчати оселю вважалося тяжким гріхом.

Цього року зі святами літнього циклу складається особлива ситуація. Трійця випадає на 23 червня, а свято Івана Купала – на 24 червня, тоді, коли ще тривають Зелені свята. Себто, ніч на Івана Купала припадає з вечора неділі 23 червня. У церковному календарі 24 червня 2024 року вшановують Святого Духа та Різдво пророка Іоана Хрестителя (Предтечі). Дати справді співпали. Свято Івана Купала у фольклорі та традиціях теж пронизане флористичними символами.

Виставка пропонує підручники, етнографічні дослідження та цікавинки літератури нон-фікшн, які розповідають про традиції святкування Трійці та Івана Купала в Україні. Особлива увага звернута на буковинські звичаї та повір’я.  Матеріали. Представлені на виставці будуть цікаві не тільки учнівській та студентській молоді, а й усім, хто цікавиться звичаями рідного краю.

 











Немає коментарів:

Дописати коментар