пʼятниця, 7 червня 2024 р.

ЕКОЛОГІЧНИЙ МАЙСТЕР-КЛАС "ОБЕРЕЖНО: ОТРУЙНІ РОСЛИНИ"

Розпочалося літо – час активного відпочинку на природі. Але в цей період не варто забувати й про обережність – деякі літні небезпеки можуть завдати серйозної шкоди здоров’ю. Серед таких небезпек – контакт з отруйними рослинами. Про це 7 червня дізналися учасники літнього шкільного табору Чернівецької гімназії №20 під час майстер-класу «Обережно: отруйні рослини!», на який запросили дітей Інформаційний екологічний центр та Арт-студія «СТІБok – ми зшиваємо країну» при ВОЮ ЧОУНБ ім. М. Івасюка.

Завідувачка відділу Ірина Хліповська познайомила таборівців з новинкам літератури для дітей молодшого шкільного віку, які розповідають про  цікавинки з життя рослин, їх розвиток та значення в житті людей.

Провідна наукова  співробітниця науково - дослідного експозиційного відділу природи краю   Чернівецького обласного краєзнавчого музею Тетяна Никирса розповіла дітям про те, які рослини вважаються  отруйними, які з них ростуть на території Буковини, які наслідки можуть бути у людей при  контакті з ними. Деякі з них, як показала презентація, запропонована пані Тетяною, виглядають дуже привабливими і так і просяться до рота або в букет) Проте, попадаючи в організм людини чи інших живих істот, хімічні сполуки, що містяться в цих рослинах , викликають отруєння, які призводять до хвороб, травм чи, навіть загибелі організму. Тому, поспілкувавшись з науковицею, діти дійшли до висновку, що варто утримуватись від вживання незнайомих грибів, ягід, трав та інших рослин.








Друга частина заходу була присвячена виготовленню листівки з повітряного пластиліну, яка зображує отруйні плоди конвалії. Робота з пластиліном – це чудова арт-терапія для дітей, які потрапили в складні життєві обставини через війну в Україні (частина дітей має батьків на фронті, частина – ВПО). Вона підтримує емоційний стан учнів та допомагає збереженню їх ментального здоров’я.

Насамкінець заходу таборівці отримали пам’ятки «Отруйні рослини Буковини», створені працівниками Чернівецького обласного краєзнавчого музею.













 

Немає коментарів:

Дописати коментар