понеділок, 22 березня 2021 р.

інформаційний нон-стоп «Українське слово проситься до тебе»


Філія обслуговування юнацтва ЧОУНБ ім М. Івасюка пропонує в ці весняні , трохи захмарені Ковідом дні, онлайн заходи в рамках Тижня молодіжної книги .

Відділ читальної зали пропонує читачам інформаційний нон-стоп «Українське слово проситься до тебе» 

Сучасна Україна живе не тільки політикою. Найкраще реальне життя країни презентує сучасна українська література. Пожвавлення літературного процесу в нашій країні сприяло формуванню цікавих творів, які можуть задовольнити читацькі смаки будь-якої аудиторії.

Що ж у цілому являє собою сучасна українська література?

Якщо заглянемо в історію, то побачимо, що одним із перших принципово нових явищ в українській літературі кінця ХХ століття стало літературне об’єднання Бу-Ба-Бу (скорочення від бурлеск-балаган-буфонада), створене 1987 року Юрієм Андруховичем, Віктором Небораком та Олександром Ірванцем. Особливо впливовою була творчість Юрка Андруховича, присутність якого в Івано-Франківську значною мірою призвела до виникнення Станіславського феномену і разом з ним – групи письменників-постмодерністів таких, як: Юрій Іздрик і Тарас Прохасько. Слідом за Бу-Ба-Бу письменниками 1990-х та 2000-х років було утворено численні інші літературні групи, такі, як: Музейний провулок, 8, Пропала грамота, Нова деґенерація, Червона Фіра, Творча асоціація «500», Західний вітер, Пси святого Юра, Друзі Еліота та інші

Наша сучасна література така ж молода, як і держава, тому їй притаманні помилки кожної молодої людини. Література, зокрема письменники та поети, які її створюють, так само протестують проти всіх, намагаючись привернути увагу. Не дивно, що більшість шанувальників сучасної прози чи поезії – молоді люди. 

Зараз звертаємо увагу не лише на творчість «метрів» - Сергія та Марини Дяченків,М. Матіос, Р.Іваничука, О. Забужко, А.Куркова, Ю.Андруховича, В. Шкляра, Ю. Винничука, В. Кожелянка, а й на нове покоління письменників, послідовний вихід яких на літературну арену спостерігається в останні роки. Так, після Л. Дереша , І. Карпи, І. Роздобудько з’явилася нова генерація: Галина Логінова, Марина Соколяк, Таня Малярчук, Галина Ткачук. Наразі у всіх на слуху імена відомих українських письменників, серед них: М. Матіос, Г.  Пагутяк, Л. Костенко, І. Роздобудько, А. Курков, Ю. Андрухович, О. Забужко. Ось деякі з них:


Юрій Андрухович, «Коханці Юстиції», 2017

Роман про людей, які потрапили до неймовірно складних обставин та трагічних ситуацій. Ідеалісти та повстанці, вони прагнуть до виправлення недосконалого світу, але роблять це досить оригінально. Головна особливість цієї книги в тому, що автор поєднав в одне ціле історичний антураж, документальні свідчення, легенди та містику


Любко Дереш, «Спустошення», 2017

Роман – дорослішання, він висвітлює переломні, ключові моменти, які трапляються в житті кожної людини. Ця книга про те, що іноді досить важко зробити вибір, здійснити крок назустріч невідомому. Автор розмірковує про границі, які створює для нас життя та на прикладі героїв демонструє, що хтось має сміливість їх переступити і рухатись далі, а хтось завжди буде плисти за течією. Читачеві книги доведеться поміркувати про те, який шлях обрати та що при цьому втратити.


Сергій Жадан, «Інтернат», 2017

Книга присвячена сучасним подіям, які відбуваються на Сході України та розповідає про людей, які опинились по обидві боки від лінії вогню. Цей роман – про вибір, який потрібно робити навіть тоді, коли до вибору ти зовсім не готовий. Автору вдалося занурити читача до атмосфери жаху, в якій живуть звичайні люди, які не підтримували жодної із сторін бойових дій. Для них зло – усе, що загрожує життю, руйнує їх будинки та несе втрати. Через призму сприйняття ситуації головним героєм, читач усвідомлює, як важко зробити вірний вибір та зрозуміти, хто свій, а хто – чужий.



Оксана Забужко, «Музей покинутих секретів», 2009

Цю книгу визнано найвидатнішим твором української літератури доби незалежності та найважливішим у літературі Східної Європи після падіння комунізму. Роман отримав Центральноєвропейську премію «Анґелус» (2013) та був перекладений англійською, німецькою, польською, чеською, російською мовами. Це сучасний епос сучасної України, родинна сага трьох поколінь, яка охоплює період від 1940-х років до весни 2004-го. Велика література та жорстка правда – про владу минулого над майбутнім, кохання, зраду і смерть, вічну війну людини за право бути собою.


Ірен Роздобудько, «Ґудзик», 2005

У 2005 році цей роман отримав першу премію Всеукраїнського конкурсу «Коронація слова». Книга містить багато змістових нашарувань, сюжетних колізій та ліній персонажів. Роман охоплює часовий простір від середини 70-х до наших днів, його географія – Київ, українська провінція, Росія, Чорногорія, Америка. Головна ідея полягає в тому, що велике щастя або велика трагедія можуть розпочатися із дрібної деталі, з ґудзика, який так легко загубити, а потім доведеться  шукати все життя. Авторка пише про любов, вірність, зраду, та про те, що іноді не варто оглядатися в минуле, а цінувати те, що з тобою тепер.                                                                                                                                           Запрошуємо до читання всіх не байдужих  до української літератури!

Інформація Л. Берідзе.

Немає коментарів:

Дописати коментар