середа, 31 березня 2021 р.

Інформаційна пропозиція " Екологія: пізнай і зрозумій!"(в рамках Тижня екології)

 


Згідно Біблії Бог створив досконалий світ, світ величний і надзвичайно  багатий біологічними видами, і потурбувався про те, щоб цей світ мав досить ресурсів для задоволення потреб людей. Більше того, творіння це красиве: неймовірність  неба надзаході , виблискуючий гуркіт водоспаду і, можливо , найпрекрасніша у світі гра фарб – у  веселці.


 Незважаючи на досконалість створеного світу з величезними життєвими ресурсами, на думку християнських авторів, існує проблема порушення крихкої рівноваги в природі і винуватець цьому людська істота, що руйнує   її своєю життєдіяльністю. Не можна не визнати, що в сучасному постіндустріальному суспільстві, що роздирається протиріччями : конфліктами, катастрофами, локальними війнами на всіх рівнях, виникла загальнолюдська необхідність пошуку вирішення екологічних проблем, що накопичилися, досягли критичного порогу. У книзі старозавітного пророка Іоіля накресені  принципи, які допомагають в роздумах про суть і шляхи рішення екологічних проблем.

Пророка Іоіля по справедливості можна назвати "пророком екології" .

Підхід Іоіля до проблем, пов'язаних з вивченням розвитку довкілля можна звести до семи пунктів:

1. Потрібно усвідомити екологічну ситуацію.

2. Потрібно закликати  до зміни системи цінностей і способу  життя

3. Екологічні і духовні проблеми повинні стати стержнем, навколо якого організовується життя людей.

4. Слід попередити людей про прийдешній суд і руйнування.

5. Природа і суспільство повинні бути відновлені

6. В цьому відновленні  у кожної людини має бути своя роль і своя відповідальність

7.Питання екології і розвитку  повинні вирішуватись в єдності політичних , економічних та соціальних аспектів.

Як же вирішуються питання охорони навколишнього середовища в Україні?

Наприкінці 2018 року аналітики/-ні CEDOS Дарина Пирогова й Іван Вербицький, а також Євгенія Польщикова на замовлення УМКА (Української молодіжної кліматичної асоціації) провели соціологічне дослідження. Вони вивчали, як жителі Києва сприймають екологічні проблеми та що вони про них знають. Серед усіх проблем учасники  дослідження найчастіше згадували проблеми зі сміттям –це те з чим люди стикаються  щодня і саме тому вона їх турбує найбільше; якість повітря- загазованість, смог і забрудення повітря надзвичайно турбує людей: інші проблеми - вирубування зелених насаджень, низька якість питної води, а також зміни клімату.

Називались причини екологічних проблем: культура, байдужість і мала поінформованість, відсутність державної політики, нерозуміння потреби в екологічній поведінці.

 Виносились пропозиції  для покращення екології : роздільний збір сміття вдома, зменшення споживання пластику, купувати каву у свою термочашку, менше користуватися особистим автомобілем, більше — громадським транспортом і велосипедом, можливе встановлення пристрою для збору даних про якість повітря,  обирати потяг або автобус замість літака, доплачувати за енергоощадливість, купувати нові прилади, утеплювати будинки, встановлювати лічильники на тепло, користуватися енергоощадними лампами замість звичайних, регулювати температуру в кімнатах, часткова заборона в’їзду приватного транспорту на дизельному пальному в центрі міста.

Проте виявилось, що включатися у вирішення екологічних проблем не лише на повсякденному рівні готові не всі. Частина учасників вважали, що екологічні акції зараз «не на часі» в Україні. Інші ж переконані, що екологічні проблеми пов’язані з економічними, і їх потрібно вирішувати спільно.    Водночас, у групі студентів однією із найважливіших причин екологічних проблем визнали погане виховання, «менталітет» і відсутність пропаганди  екосвідомих дій.

Зрозуміло одне , як  в давні часи , так і зараз : людина  несе  відповідальність за свої дії в навколишньому середовищі - хоче вона цього чи ні.

Допомогають людям у цьому професійні екологи : ті люди, які розуміють, що ресурси природи далеко не нескінченні, вони стежать за утилізацією відходів та контролюють діяльність шкідливих виробництв,вивчають причини природних катаклізмів і шукають шляхи, які дозволять людству чинити найменший вплив на навколишнє середовище. Для здобуття цієї професії  старшокласників запрошують до навчання Вузи Буковини та України.  

А Філія обслуговування юнацтва чекає молодь після локдану в бібліотеці  та пропонує для читання ці та інщі книги  :









 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар