четвер, 25 березня 2021 р.

Літературник вихідного дня «Давай читати»

 


  • Кажуть, теперішні підлітки взагалі не читають книжок. Їм дай лише полайкати когось в Інстаграмі . Але це не зовсім так, коли тобі потрапляє до рук цікава книга. Нещодавно до ФОЮ надійшли видання  , які є бестселерами. Деякі з них екранізувались, але – що найголовніше – їх   справді читають підлітки . Рекомендуємо:                                                                                                       
                                                                                                                           

СОЛОМУН К. ВИСТАВЛЮ ТЕБЕ НА ФЕЙСБУК. -К.: Рідна мова , 2019. - 192с.

В центрі сюжету – дві подруги, які стали ворогами. Хана й Теса познайомилися, коли вступили в гімназію. Та від самого початку в їхніх відносинах щось пішло не так: дві героїні йдуть у нове життя різними шляхами… Перше кохання, ревнощі й заборонені прийоми — ось ключові складові оповіді, що не дають відірватися від читання ні на мить. А поряд іще й батьки — із задавненими комплексами та різними поглядами на життя: подорослішати мають не лише діти. Повість хорватської письменниці Катаріни Соломун здобула на її батьківщині номінацію як одна з найкращих книжок 2018 року в списку Хорватського бібліотечного товариства.





ЗАГГ З. ДІВЧИНА ОНЛАЙН.- Львів: Видавництво Старого Лева, 2018.- 455с.                                                                                                                                          Пенні — шістнадцять, тож, як і в багатьох підлітків, її життя не таке просте, як видається. Дівчина захоплюється фотографією, має найкращого друга Елліота, та не може порозумітися з однолітками. Про свої розчарування, конфузи, стосунки з хлопцями та панічні атаки вона чесно й відверто розповідає у своєму блозі під ніком Дівчина Онлайн.. А тоді весь світ наче змовляється проти неї. І Пенні разом з родиною та Елліоттом втікає на Різдво до Нью-Йорка, де раптово закохується. Це найромантичніше Різдво у її житті, проте невдовзі ... Поки дівчина витала в атмосфері romantic, хтось зробив її зіркою інтернет-скандалу.Хто? Нащо? Чи варто взагалі відверто писати у блозі про особисті речі на кшталт панічних атак та колишніх бойфрендів? Чудові питання, над якими варто замислитись кожному підлітку онлайн.                                                                                                                                         Дебютний роман британської фешн-блогерки, ютуберки та письменниці Зої Заґґ «Дівчина онлайн», який вийшов у листопаді 2014 року, побив рекорд за перший тиждень продажів. На сьогодні авторка написала про Пенні вже три книги, які, безсумнівно, завоюють визнання і в українських читачів.


СМЕЙЛ Г.ДІВЧИНА ГІК.МІС ДОСКОНАЛІСТЬ.- Л.:Book Chef, 2018.--368 с.

Героїня -з вичайна школярка.  Вона – соціофоб, інтроверт, гік і взагалі лузер. Не знає, що таке make up і не розуміється на модних трендах. До чого ж іронічно, що двері у світ соціалізації та визнання перед нею відкрила… мода!

Дівчині-гіку запропонували стати обличчям модного бренду. Та чи зміниться вона всередині, якщо одягне стильні лахи? Чи знайде справжніх друзів, якщо стане «більш в темі» ? І чи буває справжнє кохання у світі, в який вона поки що лиш зазирнула


ХІНТОН С. АУТСАЙДЕРИ.-Х.: Віват, 2018.-192с.

Є романи дорослішання, а є романи виховання. Цей належить до другої категорії. Сьюзан Хінтон почала писати його ще в 15. Мабуть, саме тому персонажі вийшли такими живими, а їх конфлікти – жорсткими та безкомпромісними.

Формально, бій йде між західними та східними районам міста, а по суті – між двома світами. Дітьми простих бідних сімей та мажорами, про яких тоді казали «золота молодь».

Кожною стороною керує ненависть. Вона веде їх на вулиці і розпалює бійки. Вона навіює бажанням знищити ворога. Та що буде, коли це бажання здійсниться?


НІКУЛІНА А. ЗГРАЯ.-Х.: Віват, 2018.- 320с.

Буремний субкультурний роман, присвячений трейсерам. Львівські хлопці щодня підкорюють багатоповерхівки та долають власний страх, доводячи, що паркур – мистецтво для обраних. Вони ставлять завищені планки, аби перескочити їх було ще важче.

Вони – «Зграя». Вони сильні, коли разом. Вони здатні вирішити будь-яку проблему та виплутатись з будь-якої халепи. Навіть, якщо це – загадкова дівчина Таша. Хто вона така і що їй треба? І чи зможе «Зграя» подолати реальну небезпеку?


ГРИДІН С. ДОРОСЛІ ЗНЕНАЦЬКА.- Львів: Видавництво Старого Лева , 2019 .-144 с..

Проста і саме цим чарівна історія про 16-річного хлопця, його 15-річну дівчину та їх вимушені спроби стати дорослими.

Знайомлячись з головним героєм, читач довідається і про його сімейні проблеми та скелети у шафі. Тата, який разом з багатством знайшов нову жінку своєї мрії та покинув сім’ю.

Маму, яка не дозволяє собі ображатись і просто живе заради сина. Самого сина, який несподівано закохався і стає все більш схожим на дорослих – тих далеких, незрозумілих і не крутих для підлітка людей.


ПУНСЕТ А.  КЛУБ ЧЕРВОНИХ КЕДІВ.- Львів: Видавництво Старого Лева, 2020.- 288 с.

Ця книжка іспанської письменниці Ани Пунсет — перша в серії «Клуб червоних кедів». Четверо подруг-семикласниць вирішують створити свій клуб — з власними правилами і знаковими для них червоними кедами, які обіцяють носити повсякчас. Одна з дівчат, на жаль, змушена переїхати з родиною до Німеччини, і подруги неймовірно сумують за нею. Раптом з’являється нагода відвідати її в Берліні, взявши участь у конкурсі. Кому дістанеться перемога: Клубу червоних кедів чи касті Модних? На які капості здатна лідерка Модних, щоб добитися свого — читайте в цій захопливій підлітковій повісті. Про пригоди підлітків ви зможете прочитати і в наступних виданнях серії книг.

Запитуйте ці та інші книги  у відділах філії! Читайте! Насолоджуйтесь! Пізнавайте світ і будьте розсудливими!

Немає коментарів:

Дописати коментар