субота, 27 березня 2021 р.

Заочна інформаційна подорож «Крапелька життя» - до Всесвітнього дня води

 

22 березня відзначався Всесвітній день водних ресурсів, запроваджений ООН в 1973 році. Вода – дуже обмежений, але життєво необхідний ресурс для живих організмів. Але крім цього вода – виключно цікава речовина із унікальними властивостями. Деякі з них, насправді, дивують.

1.    Вода покриває 70% території нашої планети. В той же час, тільки 3% від цієї кількості становить прісна, тобто придатна для пиття, вода. Але більшу її частину неможливо використовувати, оскільки вона знаходиться в льодовиках.

2.    Гаряча вода замерзає швидше, ніж холодна. Досліди це експериментально доводять, але чому так відбувається, вчені досі не розуміють.

3.    Вода може не замерзати до -42 градусів. Дуже чиста вода, без домішок, може охолоджуватись до цієї температури, залишаючись рідкою. Справа в тому, що крига починає утворюватись навколо часток домішок, які є в воді.

4.    Вода володіє пам’яттю. Водневий зв'язок об’єднує молекули H2O на групи, які прийнято називати кластерами, а ті, в свою чергу, утворюють клатрати. Воду із впорядкованою організацією кластерів називають структурованою. Оскільки кластери води можуть перебудовуватись від будь-якого впливу, вода записує усю оточуючу її інформацію. Цей ефект вчена називають «пам'ять води».

5.    Достатня кількість води необхідна для здоров’я серця. Спостереження довели, що люди, які випивають 6 стаканів води на день мають здоровіше серце, ніж ті, хто випиває по два стакани.

6.    Зневоднення настає при втраті організмом кількості води, яка дорівнює за вагою 2% ваги тіла. Зневоднення більше ніж на 10% від ваги стає небезпечним для життя. Втрату води у 12% ваги неможливо відновити без лікарів.

7.    За все життя людина випиває приблизно 35 т води. Після кисню, вода – найнеобхідніша речовина.

8.    Одному мільярду людей недоступна безпечна вода. Кожен шостий мешканець Землі мріє хоча б раз напитися води вдосталь, але немає такої можливості.

9.    В останні 50 років у світі сталося 507 конфліктів, пов’язаних із доступом до води. 21 із них завершився військовими діями.

10. Найчистіша вода знаходиться у Фінляндії. За нею йдуть Канада та Нова Зеландія. Про це свідчать дані ЮНЕСКО 2003 року.

11. На кожному континенті зараз є своя «мертва ріка», яка стала взагалі непридатною для використання через забруднення. Наприклад, офіційно визнаний мертвим один з рукавів Гангу на території Бангладеш (ріка Бурігагнга). Практично мертва затока в гирлі Міссісіпі: там не виживають майже жодні організми, не дивлячись на наявність системи очистки. Найбруднішою рікою в світі є ріка Цитарум на острові Ява.

12. До 2050 року, кислотність вод Світового океану підвищиться на 150%, що призведе до незворотних змін морських екосистем, що було зазначено в докладі ООН на конференції по зміні клімату в Копенгагені.

13. За рік людина споживає 60 тон води тільки за рахунок харчування. Щоб виростити кілограм картоплі потрібно витратити 100 літрів води, 1 кілограм рису – 4000 літрів води, 1 кілограм яловичини – 13000 літрів води. На виробництво одного гамбургера витрачається 2400 літрів води.

14. У Світовому океані щорічно опиняється 260 мільйонів тон пластмасових виробів. В природні водойми щодня потрапляє два мільйони тон людських відходів.

15. Забруднені підземні води очищаються протягом декількох тисячоліть.

Ч  Відділ читальної зали рекомендуе глибше пізнати тему води та її значення для людини. за допомогою книг. Завітайте до бібліотеки після карантину за цікавими книгами!



Немає коментарів:

Дописати коментар